← Altres notícies

Premiem les millors investigacions científiques dels nostres professionals

Enguany s'han reconegut cinc estudis, participats pels professionals del CHV, sobre la seguretat durant el trasllat de pacients crítics, la prevenció del suïcidi, la pneumònia associada a la ventilació mecànica, el tractament d'un tipus rar d'infart o el maneig del dolor en gent gran amb demència. Els Reconeixements Anuals de Recerca del CHV s'han fet públics en el marc de l'acte inaugural del Curs Acadèmic 2021-2022.

Aquest dijous ha tingut lloc la inauguració del Curs acadèmic 2021-2022, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. L'acte ha comptat amb una conferència de la Dra. Marina Geli, coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC. En el marc de l'acte, s'han fet públics els guanyadors dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pel professionals del CHV durant el 2020.

Enguany, s'han guardonat cinc investigacions que han estat publicades en prestigioses revistes científiques nacionals i internacionals o presentades en congressos internacionals de recerca. En la categoria d'articles sorgits de projectes del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat ha decidit premiar un estudi liderat per la Dra. Rosa Maria Catalán sobre incidents relacionats amb la seguretat dels pacients crítics en els trasllats intrahospitalaris.

En la categoria d'articles sorgits de projectes propis del CHV en l'àmbit de la infermeria, s'ha reconegut un estudi dut a terme per l'equip de Salut Mental i liderat per la infermera Judit Pons sobre les característiques sociodemogràfiques i clíniques del comportament suïcida i la reducció de la taxa de suïcidis a través d'un programa de prevenció dirigit per una infermera.

En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions amb estudis multicèntrics, s'ha reconegut un estudi amb participació de la Dra. Candela Solé, de la Unitat de Cures Intensives del CHV, sobre l'ús d'antibiòtics nebulitzats en el tractament de pneumònies associades a la ventilació mecànica (VAP) causades per un tipus de bacteris, els gramnegatius.

En l'àmbit del millor article amb participació de residents, s'ha reconegut un treball sobre el tractament quirúrgic o conservador de l'infart omental, una afectació clínica poc freqüent que pot causar dolor abdominal. L'estudi, realitzat per professionals del CHV, ha comptat amb la col·laboració de dues residents actuals de Cirurgia General, la Dra. Júlia Gardenyes i la Dra. Sara Fernández.

Per últim, en la categoria de millor comunicació, s'ha premiat un treball liderat per la infermera Alícia Minaya que revisa la pràctica infermera en el maneig del dolor en persones grans amb demència. La comunicació es va presentar a la XXIV Trobada Internacional de Recerca en Cures.

Al final de l'acte, s'ha fet una menció especial també a les tres professionals que en l'últim curs 2020-2021 han llegit la tesi i han obtingut el títol de Doctora: Neus Roca Saladrigues, Marta Gallach Montero i Esmeralda Molina Robles.

La recerca, cabdal per al progrés de les organitzacions sanitàries

El Curs acadèmic 2021-2022 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'universitari.

En aquesta sessió inaugural, la ponent convidada ha estat la Dra. Marina Geli, metgessa internista, coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) i directora general de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, qui compta amb una dilatada experiència en l'àmbit universitari i polític (va ser diputada al Parlament i consellera de Salut durant vuit anys).

La Dra. Geli ha pronunciat la conferència "Perspectives de gènere en el sistema de salut", en la qual ha destacat la importància que els professionals i les institucions sanitàries tinguin present la perspectiva de gènere tant en l'àmbit assistencial com en el de la recerca i la docència, per oferir una millor atenció als pacients, disposar d'un coneixement científic acurat i de gran valor i formar en aquestes perspectives a les noves generacions de professionals.

Els professionals reconeguts, juntament amb la ponent i els representants del CHV, la FHSC i la UVic-UCC
El president del CHV, Antoni Molas, amb la ponent de la sessió inaugural, la Dra. Marina Geli