← Altres notícies

Un centenar d’experts debaten a Vic com millorar l’autonomia dels malalts renals

El Seminari de Vic va acollir el passat 2 d’octubre la XIV Jornada de l’Associació Catalana d’Infermeria Nefrològica, sota el lema “Promovent l’autonomia de les persones”. La jornada, que enguany ha organitzat la Unitat de Nefrologia del Consorci Hospitalari de Vic, va comptar amb la participació de prop d’un centenar d’experts en aquest àmbit d’arreu del país.

L’Associació Catalana d’Infermeria Nefrològica va donar el tret de sortida, aquest passat 2 d’octubre, a l’edició número catorze de les seves jornades professionals anuals. I ho va fer a Vic, a la sala d’actes del Seminari, amb la participació de vora un centenar de professionals de l’atenció a malalts renals arribats d’arreu del país.

La Unitat de Nefrologia del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha estat enguany l’encarregada d’organitzar la jornada, juntament amb la Fundació d'Osona per a la Recerca i l'Educació Sanitàries (FORES) i el Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona (COIB). En la inauguració van participar el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Oriol Morera; el regidor de Salut de l’Ajuntament de Vic, Xavier Farrés; el director general del CHV, Antoni Anglada; el president del COIB, Albert Tort, i la cap de Cures Nefrològiques del CHV, Marta Colomer.

En el seu discurs, el director general del CHV, Antoni Anglada, va posar de manifest el paper clau de les infermeres per garantir la qualitat i l’eficàcia dels serveis assistencials. Més encara en àmbits com la nefrologia, on les infermeres desenvolupen un seguiment, atenció i contacte constant amb els pacients –sovint al llarg d’anys de tractament– promovent la seva autonomia.

Per la seva banda, el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Oriol Morera, va destacar la importància de les funcions infermeres com element essencial per desenvolupar els objectius del Pla de Salut. Morera tampoc es va oblidar de remarcar i agrair l’esforç dels professionals de la sanitat en l’actual conjuntura: “La satisfacció dels usuaris envers el sistema de salut no només no ha minvat, sinó que fins i tot ha augmentat una mica respecte de resultats anteriors”, va explicar citant com a font les enquestes d’opinió del CatSalut, i va afegir que “aquest increment es deu a la voluntat i la implicació dels professionals de la sanitat, doncs, si s’han retallat recursos, gràcies a ells no s’han retallat ni la qualitat ni la professionalitat”.

Concebudes com un espai de comunicació social i científica dirigit a professionals especialitzats d’arreu de Catalunya, les jornades s’han configurat entorn de dues taules rodones de llarga durada, amb la participació d’experts i una interacció constant amb els professionals assistents, en què s’han abordat diferents aspectes relacionats amb la pràctica infermera nefrològica des de la perspectiva de la promoció de l’autonomia de les persones que pateixen malalties renals.

Com a inauguració i cloenda, la jornada ha comptat també amb dues conferències particulars: la inaugural a càrrec de la directora de Cures del CHV, Mireia Subirana, qui ha presentat el nou model de cures que posa el pacient i les seves particularitats individuals com a eix de l’atenció i garanteix l’autonomia dels professionals; i la de cloenda a càrrec del filòsof i professor de meditació Sergi Pérez, qui ha tractat sobre la salut emocional i la capacitat de les infermeres d’influir positivament en els pacients a través del seu tracte.