← Altres notícies

T’agradaria ser donant de llet materna?

El CHV, l'ASSIR Osona i el Banc de Llet Materna impulsen una campanya per aconseguir donants de llet materna a la comarca. Aquest dimecres, el CAP Osona de Vic acollirà les sessions informatives individuals per a les mares que hi estiguin interessades.

Garantir la disponibilitat de llet materna per a tots els nens prematurs extrems que no puguin ser alletats per la seva mare. Aquest és l'objectiu de la campanya de donació de llet que han engegat conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic el Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) d'Osona i el Banc de Llet Materna (del Banc de Sang i Teixits).

El tret de sortida de la campanya es farà aquest dimecres 24 de novembre, de 10:00 a 14:00h, al Centre d'Atenció Primària Vic Nord (CAP Osona), mitjançant entrevistes personalitzades amb les dones interessades a donar llet materna. Per participar-hi cal inscripció prèvia mitjançant un correu electrònic a bancdellet(ELIMINAR)@bst.cat. A més de la sessió informativa, també es farà una analítica de sang i s'entregarà el kit del Banc de Llet per poder començar a fer les donacions.

Quins requisits cal complir per ser donant?

Per poder donar llet, només cal complir uns requisits bàsics:

  • Estar alletant el teu nadó de menys d'un anySeguir uns hàbits de vida saludables i presentar un bon estat de salut

La donació de llet està contraindicada en els següents casos:

  • Quan hi ha medicació regular amb determinats fàrmacs o consum de drogues o altres tòxics.
  • Persones que pateixen certes malalties cròniques o infeccioses, com ara el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) o l'hepatitis B i C.
  • Persones fumadores o que consumeixen begudes alcohòliques.
  • Si han tingut cèl·lules malignes.

La llet materna pot salvar la vida d'un nadó prematur

La llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa. Conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També és beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual.

Banc de Llet Materna

El Banc de Llet Materna és un centre especialitzat que s'encarrega de recollir la llet de mares donants, processar-la de manera segura i subministrar-la a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris. A més, garanteix que la selecció, l'extracció, l'acceptació i el processament de la llet es fan d'una manera eficaç i segura.

El seu objectiu principal és assegurar l'alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.

Més informació