← Altres notícies

Acompanyar i cuidar qui ens estimem fins a l'últim dia

Aquest mes de novembre ha sortit a la venda el llibre 'Fins al final de la vida', escrit per Mariona Vilaclara, psicooncòloga de l'Hospital Universitari de Vic, juntament amb Anna Formiguera, infermera de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital Universitari de la santa Creu de Vic i Xavier Gómez-Batiste, referent mundial en aquest àmbit.

Néixer i morir formen part del cicle de la vida i hem d'aprendre a afrontar la mort amb humanitat i dignitat. Aquest és el missatge principal que vol transmetre el llibre que té la voluntat de procurar autonomia i esperança a les persones que estan en el tram final de la vida i els seus cuidadors, i donar-los orientacions per fer un bon acompanyament en casos de malalties avançades.

Mariona Vilaclara (psicooncòloga a l’HUV, psicòloga de cures pal·liatives a l’HUSC, i experta en intervenció en dol i trauma), Anna Formiguera (infermera de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'HUSC) i Xavier Gómez-Batiste (metge especialista en Medicina Interna, Oncologia i Medicina Pal·liativa i director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC) comparteixen al llibre situacions reals, explicades pels pacients o els seus cuidadors. Tracten tots aquells aspectes del procés de final de vida amb recomanacions específiques per abordar-los: des de la gestió d'emocions, com la tristesa o la por, fins a la manera de comunicar la notícia, la relació amb l'equip assistencial, la presa de decisions d'acord amb els valors de cada persona, l'acompanyament espiritual o la preparació del comiat.

Dos dels autors del llibre, Xavier Gómez-Batiste i Anna Formiguera, el van presentar la setmana passada al programa 'Els Matins' de TV3. La presentació a Vic es durà a terme el proper 26 de gener al Casino. Mentrestant, el llibre ja es pot adquirir a les llibreries.