← Altres notícies

Osona contra el Càncer fa possible que el CHV incorpori tecnologia avançada en la lluita contra el càncer colorectal

Osona contra el Càncer ha fet possible que el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) hagi incorporat recentment equipament d’endoscòpia de la tecnologia més avançada per a fer front a tots els aspectes de detecció precoç en el càncer colorectal. Aquest equipament és útil per a totes les necessitats de l’endoscòpia digestiva i disposa dels avenços que en els propers anys es plantejaran com indispensables per a poder tenir unitats de prevenció en càncer digestiu.

En el decurs de la presentació d’aquesta acció, la presidenta d’Osona contra el Càncer, Montserrat Freixer ha anunciat que el cost d’aquesta nova tecnologia és d’uns 280.000 euros, finançats en bona part per la Fundació Privada Casa Tarradellas. El director assistencial del CHV, Dr. Rafael Toribio, i altres facultatius relacionats amb aquesta projecte, han agraït Osona contra el Càncer i la Fundació Privada Casa Tarradellas, representada a l’acte d’avui per Anna Falgueras.

El nou material consta de tres processadors d’imatge, quatre endoscopis per a efectuar colonoscòpia, quatre per a efectuar gastroscòpia i un per a estudi dels conductes biliars. El processadors d’imatge, a banda de millorar la qualitat dels resultats i el seu registre, disposen de sistemes de modificació d’imatge durant la prova que fan possible la detecció de lesions que podrien passar desapercebudes amb els mitjans de què es disposava fins l’actualitat.

A més del canvi qualitatiu, la dotació tecnològica quantitativament cobreix també les necessitats materials indispensables perquè es pugui donar sortida a la demanda en cas de desenvolupar programes de prevenció específics.

2.800 endoscòpies a l’any al Consorci Hospitalari d’Osona a càrrec d’un servei intercomarcal
Al CHV es fan unes 2.800 endoscòpies digestives a l’any, des les quals gairebé el 60% són colonoscòpies. Més del 90% de les colonoscòpies que estan relacionades amb el càncer colorectal, tant pel que fa a proves diagnòstiques com terapèutiques. Si s’inclouen altres càncers com el d’estómac o esòfag, es pot dir que més del 60% de l’endoscòpia digestiva es fa per a diagnòstic, prevenció o tractament del càncer.
En els darrers dos anys, reconeixent aquesta realitat i malgrat la necessitat de contenció de despeses, el CHV ha introduït millores per a mantenir la possibilitat d’actuar sobre els grups de pacients amb risc elevat o amb necessitat de diagnòstic per símptomes, de manera que no hi ha hagut disminució d’activitat sinó que s’ha adaptat contínuament a les necessitats. Així, s’ha doblat la capacitat per a fer colonoscòpia en relació a fa 5 anys sense reduir la capacitat per a efectuar la resta d’endoscòpia digestiva.
En les properes setmanes s’acabaran les obres de la nova unitat d’intervencionisme que proporcionarà una estructura específicament adaptada a les necessitats territorials. I com a punt especialment important, enguany els hospitals de Campdevànol, Sant Jaume d’Olot i el CHV han posat en funcionament la Unitat Territorial de Digestiu conjunta per als tres centres, per atendre les poblacions del Ripollès, la Garrotxa i Osona, encara que les endoscòpies les fa cada hospital.