← Altres notícies

L'augment de pacients ingressats obliga a ajornar operacions no urgents

L'Hospital Universitari de Vic ha hagut de començar a desprogramar part de l'activitat quirúrgica i d'intervencionisme no urgent. En conjunt, i malgrat la incidència de la Covid, aquest 2021 s'hauran pogut realitzar més intervencions que el 2019 (l’últim any previ a la pandèmia).

El nombre de pacients hospitalitzats a Osona s'ha anat incrementant de manera progressiva al llarg de les últimes setmanes, tant per l'alta incidència de la Covid com per la de les malalties relacionades amb les baixes temperatures habituals d'aquesta època de l'any.

Fins ara s'havia pogut compaginar la seva atenció amb la resta de l'activitat, però l'elevat volum de pacients i la seva gravetat ha obligat, a partir d'avui, a començar a ajornar una part de l'activitat programada a l'Hospital Universitari de Vic.

L'activitat afectada són les cirurgies no urgents que requereixen hospitalització i una part de les proves amb sedació, doncs el personal mèdic i infermer que les duu a terme és precisament el que té la millor expertesa per atendre els pacients de Covid crítics o amb respiració assistida. De moment, es manté tota la resta d'activitat ambulatòria -visites amb l'especialista, proves, algunes cirurgies sense ingrés-.

El tancament o la recuperació de línies d'activitat es farà de manera progressiva, en funció de com evolucioni aquesta sisena onada. Com en anteriors fases de la pandèmia, en cap cas es veuran afectades les intervencions urgents ni aquelles no ajornables (de tipus oncològic, cardíac, traumatològic...). L'objectiu és seguir compaginant al màxim l'atenció als malalts de Covid amb l'assistència i el seguiment de la resta de pacients, i així afectar el mínim l'atenció al conjunt de problemes de salut. De fet, i malgrat la incidència de la Covid, el Consorci Hospitalari de Vic tancarà el 2021 havent realitzat més activitat quirúrgica que el 2019 (l'últim any sense pandèmia).

Pacients ingressats per Covid als hospitals d'Osona

Actualment, a l'Hospital Universitari de Vic hi ha ingressades 40 persones a causa de la Covid: 28 a Hospitalització i 12 a l'UCI. Són deu més que la setmana passada (n'eren 21 a Hospitalització i 9 a l'UCI). Del total de pacients, 34 tenen la infecció activa (24 la setmana passada) i uns altres 6 s'han 'negativitzat': és a dir, ja donen negatiu però encara necessiten atenció hospitalària per les seqüeles de la malaltia.

A l'Hospital Sant Jaume de Manlleu hi ha 7 pacients ingressats per Covid, 5 dels quals són positius. Dijous passat no hi havia cap ingressat per Covid.

A l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic -que acull la majoria de pacients geriàtrics i convalescents amb Covid d'Osona- hi ha 33 persones ingressades a causa de la malaltia, 30 dels quals tenen la infecció activa i 3 ja donen negatiu. Fa una setmana hi havia 20 pacients ingressats, 14 dels quals amb la infecció activa.