← Altres notícies

Donar llet materna pot salvar una vida

Amb motiu de la Setmana Mundial de la Llet Materna, que se celebra de l'1 al 7 d'agost, les llevadores, ginecòlogues i pediatres del CHV volen recordar la importància de la lactància materna, especialment en nadons prematurs, i animen a la donació.

La llet materna és la millor font de nutrició per a un nadó acabat de néixer. Ajuda al desenvolupament i funcionament del sistema intestinal, redueix els dies d'hospitalització i la taxa de reingrés després d'una primera alta i millora el desenvolupament neurològic i visual, entre d'altres.

Des d'aquest dilluns i fins al dia 7 d'agost, se celebra la Setmana Mundial de la Llet Materna, una iniciativa que vol promoure l'alletament matern i millorar la salut dels nadons d'arreu del món.

Cada any, des del CHV, el Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) d'Osona i el Banc de Llet Materna s'impulsen campanyes de conscienciació que tenen per objectiu garantir la disponibilitat de llet materna per a tots els nens prematurs extrems que no puguin ser alletats per la seva mare. A Osona, les mares donants poden adreçar-se al Centre d'Atenció Primària de Centelles, al Banc de Llet Materna, que forma part del Banc de Sang i Teixits (BST).

Quins requisits cal complir per ser donant?

  • Estar alletant el teu nadó de menys d'un any
  • Seguir uns hàbits de vida saludables
  • Presentar un bon estat de salut

En quins casos està contrainidicada la donació?

  • Quan hi ha medicació regular amb determinats fàrmacs o consum de drogues o altres tòxics.
  • Persones que pateixen certes malalties cròniques o infeccioses, com ara el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) o l'hepatitis B i C.
  • Persones fumadores o que consumeixen begudes alcohòliques.
  • Si han tingut cèl·lules malignes.

Banc de Llet Materna

El Banc de Llet Materna és un centre especialitzat que s'encarrega de recollir la llet de mares donants, processar-la de manera segura i subministrar-la a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris. A més, garanteix que la selecció, l'extracció, l'acceptació i el processament de la llet es fan d'una manera eficaç i segura.

El seu objectiu principal és assegurar l'alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.