← Altres notícies

Incorporem noves tecnologies per al diagnòstic precoç de patologies de l’ull

El sistema d'angiografia OCT permet obtenir imatges oftalmològiques en 3D més precises, de forma ràpida i no invasiva. El nou equip, únic a Osona, millora la qualitat en el diagnòstic d'afectacions de retina, glaucoma i segment anterior.

El Consorci Hospitalari de Vic ha reforçat el dispositiu de Consultes Externes del seu Servei d'Oftalmologia amb la incorporació d'un sistema d'angiografia per tomografia de coherència òptica (OCT-A). El nou equip permet captar imatges d'alta resolució i en tres dimensions dels vasos sanguinis oculars sense necessitat de contacte amb l'ull ni d'injectar contrast, el que facilita un diagnòstic precoç mitjançant un procediment més ràpid i còmode pel pacient.

El sistema OCT-A del CHV és el primer d'aquestes característiques a Osona i suposa un avenç important respecte a altres exàmens de fons d'ull, ja que ofereix imatges més precises per diagnosticar les diverses patologies de la retina i del segment anterior -part frontal de l'ull-, com el glaucoma -dany al nervi òptic a causa de pressió ocular elevada-.

Mitjançant l'emissió d'ones de llum, la tècnica d'OCT captura imatges de forma ràpida i innòcua, sense necessitat d'injectar un contrast al pacient per tintar i visualitzar la trama vascular, el que permet evitar les molèsties i el risc d'efectes adversos que poden tenir altres proves, com l'angiografia amb fluoresceïna convencional. Aquesta prova, que sí que requereix l'ús de contrast, també es podrà fer per primer cop a Osona gràcies al nou equip adquirit i s'emprarà en aquells casos en què els resultats obtinguts amb l'angiografia OCT no siguin suficients per conèixer l'afectació del pacient.

Amb la instal·lació i posada en marxa del nou equip d'angiografies i OCT al CHV els pacients de la comarca d'Osona es beneficiaran d'un procés de diagnòstic més precís i ràpid que no requereix realitzar altres proves complementàries ni desplaçar-se a l'àrea metropolitana. El caràcter mínimament invasiu de l'angiografia OCT, a més, facilita que un pacient pugui sotmetre's a aquesta prova més freqüentment, el que suposa un gran avenç en el control exhaustiu de la seva salut, especialment en pacients diabètics, on la visualització de microaneurismes pot ajudar a detectar precoçment l'inici d'una retinopatia diabètica. La tècnica d'OCT també serà de gran utilitat per fer estudis periòdics sobre la retina i el glaucoma.

El sistema incorporat al CHV, adquirit per concurs públic, és el model HRA + OCT OCTA de la marca SPECTRALIS, i ha estat fabricat per l'empresa Heidelberg Engineering i instal·lat per Bloss Group. A més de la captura i digitalització d'imatges multimodals d'alta qualitat -resolució a la màcula amb un camp de 30 graus, visualització a 55 graus i amb possibilitat d'ampliació a un camp ultra ampli de 102 graus-, també disposa d'un sistema de seguiment ocular actiu TrueTrack per visualitzar xarxes capil·lars molt fines, tot eliminant les imprecisions causades pel moviment involuntari de l'ull del pacient.