← Altres notícies

Tomàs Molina: "Osona està a primera línia en la necessitat de protegir la salut davant l'augment de les temperatures"

L'home del temps de TV3 i expert en canvi climàtic ha inaugurat el curs acadèmic del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic amb la conferència: "Com serà el temps del 2030 i com afectarà a la salut?".

Aquest dimecres ha tingut lloc la inauguració del Curs acadèmic 2022-2023 que desenvoluparem conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. L'acte ha comptat amb la conferència "Com serà el temps del 2030 i com afectarà a la salut. El temps canvia i ens hi hem d'adaptar, a més de limitar aquest canvi", a càrrec del físic, periodista i cap de Meteorologia de la Televisió de Catalunya, Tomàs Molina. Una sessió, amb el patrocini de la companyia Benito Novatilu, en què el popular divulgador ha explorat la relació entre clima i salut.

Osona, un territori especialment sensible

Després de repassar l'evolució humana i climàtica fins als nostres dies, Molina ha llançat una advertència amb focus al nostre territori: "Hi ha llocs especialment sensibles al canvi climàtic. Osona està a primera línia en la necessitat de protegir la salut davant l'augment de les temperatures".

Segons Molina, cada vegada serà més fàcil veure aquí malalties que fins ara eren endèmiques d'altres zones del planeta: malària, dengue, febres hemorràgiques... "Ens hem de treure del cap que hi ha malalties que són només d'altres llocs. Amb l'increment de les temperatures, insectes de zones tropicals que fan de vectors de transmissió poden arribar a ser comuns també a casa nostra". "Evidentment que el 2030 tindrem el mosquit anopheles (transmissor, entre d'altres, de la malària), com ja fa anys que ens va arribar el mosquit tigre".

Altres impactes en la salut seran els relacionats directament amb l'increment de les temperatures. Des d'un increment dels cops de calor o dels casos de deshidratació -que ja s'han vist aquest estiu-, passant per l'augment de la fragilitat en persones grans i, fins i tot, l'impacte sobre la salut mental. "Osona, igual que la plana de Lleida, són territoris on ja arribem a 40 graus, que és el llindar de temperatura a partir del qual pot haver-hi una afectació directa sobre la salut de la població".

Molina ha volgut acabar amb un missatge positiu: "Ni el món s'acaba ni el futur serà dolent, el que serà és diferent i hem d'adaptar-nos per millorar les nostres condicions de vida". La clau és treballar de manera conjunta professionals de tots els àmbits, reduir les emissions, fer recerca -amb especial incidència als territoris- i formar-nos contínuament per fer front a tot allò nou que ens vindrà. "Jo no en sé de borrasques tropicals, però ara en tenim, doncs n'he d'aprendre. I a nivell sanitari, el mateix".

Al final de l'acte, també s'han lliurat els reconeixements anuals del CHV a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pels professionals durant l'any passat, i s'ha homenatjat als que han obtingut el grau de Doctor/a.

Podeu recuperar la conferència i tot l'acte d'inauguració del curs acadèmic al canal de Youtube del CHV i a: www.chv.cat/directes/curs-academic-22-23.

El programa acadèmic

El curs acadèmic 2022-2023 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'acadèmic. Entre un i dos cops per setmana, la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic acollirà sessions divulgatives i científiques, a càrrec d'experts propis o externs, per contribuir a millorar i actualitzar el coneixement dels professionals del CHV i la FHSC.

La inauguració del Curs Acadèmic ha estat presidida per Antoni Molas, president del Consorci Hospitalari de Vic, Sara Manjón, gerenta del Consorci Hospitalari de Vic i de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, i Marina Geli, coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) i directora general de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC

Divulgador sobre el clima i el medi ambient

Tomàs Molina i Bosch és un dels meteoròlegs més reconeguts del nostre país. Llicenciat en Física, és cap de Meteorologia de la Televisió de Catalunya i fa més de tres dècades que exerceix com a home del temps a TV3. També és un reconegut divulgador televisiu -ha dirigit diversos reportatges sobre el canvi climàtic i el medi ambient- i professor associat de la Universitat de Barcelona, on imparteix diferents assignatures. Ha publicat diversos llibres sobre meteorologia i forma part de diverses organitzacions catalanes i internacionals relacionades amb aquest àmbit, els mitjans de comunicació i la ciència.

El president del CHV, Antoni Molas, i el ponent de l'acte, Tomàs Molina, en el lliurament de l'obsequi institucional