← Altres notícies

El CHV incorpora noves tècniques quirúrgiques per tractar el glaucoma

El Servei d'Oftalmologia ha estrenat la Cirurgia de Glaucoma Mínimament Invasiva (MIGS), que se sol realitzar en el marc de l'operació de cataractes i compta amb un risc baix de complicacions.

El glaucoma és un conjunt de malalties neuronals que provoquen el deteriorament del nervi òptic. És una afectació irreversible que pot comportar una important pèrdua de visió i fins i tot la ceguesa. La seva aparició s'associa sovint a nivells alts de la pressió ocular, quan l'ull no és capaç de drenar correctament el líquid generat a l'interior. En aquest moment cal iniciar un tractament amb fàrmacs hipotensors o làser per reduir-la, però si aquest tractament no es tolera o és ineficaç, s'opta per la intervenció quirúrgica.

La secció de glaucoma del Servei d'Oftalmologia del Consorci Hospitalari de Vic, liderada pel Dr. Brahim Azarfane, ha inclòs aquest 2023 la Cirurgia de Glaucoma Mínimament Invasiva (MIGS), que es realitza en els casos en què el pacient té una hipertensió ocular o glaucoma i també s'ha de sotmetre a una cirurgia de cataracta. Amb aquesta tècnica mínimament invasiva s'aconsegueix una reducció eficaç i segura de la pressió intraocular a partir de la implantació d'un petit dispositiu de drenatge que dona sortida a l'excés d'humor aquós de l'interior de l'ull.

Una més de les diverses opcions quirúrgiques

La Cirurgia de Glaucoma Mínimament Invasiva se suma a les intervencions de cirurgia introduïdes l'any passat al CHV per fer front a la malaltia d'una forma més completa i transversal des d'Osona. Aquestes noves tècniques quirúrgiques permeten tractar diverses tipologies de glaucoma, amb menys complicacions i efectes secundaris, i sense necessitat de derivar els pacients a l'àrea metropolitana.

Totes les intervencions vinculades amb el glaucoma són ambulatòries i tenen el mateix propòsit: facilitar que la pressió de l'ull es mantingui en un nivell adequat per frenar la progressió de la neuropatia. Per aconseguir-ho, les cirurgies filtrants com la trabeculectomia o l'esclerectomia profunda no penetrant faciliten, amb una petita sortida directa o incisió, la sortida del líquid intraocular o humor aquós sense obstacles cap a l'espai subconjuntival.

Amb la incorporació de les noves tècniques, el Servei d'Oftalmologia del CHV realitza anualment 90 operacions de glaucoma.

La importància d'un diagnòstic precoç

El glaucoma és la principal causa evitable de ceguesa. Si bé pot aparèixer a qualsevol edat, sol afectar especialment a persones més grans de 60 anys, arribant a una prevalença de més del 10% en pacients de més de 90 anys.

En molts casos, les primeres fases de la malaltia són asimptomàtiques, fet pel qual un diagnòstic precoç és clau per reduir-ne l'afectació. En aquest sentit, el sistema d'angiografia per tomografia de coherència òptica OCT-Spectralis adquirit pel CHV a mitjans de 2022, amb software de glaucoma i imatges en alta resolució, permet obtenir diagnòstics més acurats i identificar glaucoma en estats inicials, el que ajuda a que el tractament sigui més efectiu.