← Altres notícies

Posem en marxa dos parcs de generació solar als hospitals de Vic i Manlleu

La instal·lació de gairebé 1.500 plaques fotovoltaiques sobre l'Hospital Universitari de Vic i l'Hospital Sant Jaume de Manlleu permetrà autogenerar fins al 13,7% de l'energia consumida als centres.

El Consorci Hospitalari de Vic ja té en funcionament el projecte d'implantació d'energies renovables més ambiciós de la seva història. Una aposta estratègica amb la qual es vol guanyar autosuficiència energètica, reduir l'impacte ambiental derivat del consum d'electricitat i, a mig termini, fins i tot estalviar costos.

En total, s'han instal·lat 1.499 plaques per generar energia fotovoltaica sobre els edificis de l'Hospital Universitari de Vic (1.940 m2) i de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu (1.440 m2). Les plaques a Vic s'han instal·lat sobre les cobertes de l'Hospital, la sala de màquines i el nou edifici de Laboratoris, a més de col·locar-se també a les marquesines presents a l'aparcament. A Manlleu, la instal·lació s'ha fet sobre les cobertes de l'hospital i de la Residència Aura.

Amb una potència instal·lada conjunta de 682,59 KWp, els nous parcs solars permetran autogenerar més de 800.000 KWh anuals, el que suposa un 13,7% de l'energia que consumeixen els centres que el CHV té a Vic i Manlleu. A més, amb l'ús de l'energia solar autoproduïda evitarem generar fins a 252 tones de CO2 a l'any.

Si bé el cost inicial de la inversió ha estat de 722.859 €, es calcula que suposarà un estalvi econòmic anual de 162.325 €. D'aquesta manera, es preveu recuperar la inversió en només 4,5 anys. A més, el projecte opta a rebre una subvenció a través dels fons Next Generation de la Unió Europea -tot i que la seva consecució no en condiciona la implantació efectiva-, que permetria reduir aquest temps d'amortització a 4 anys o, fins i tot, 1,7 anys en el cas de rebre la subvenció màxima disponible.

La situació actual: major consum energètic i més cost

L'electricitat representa vora el 50% de l'energia que consumeixen els centres del Consorci Hospitalari de Vic -l'altra meitat és gas natural-. El seu consum està associat principalment a l'enllumenat, els sistemes informàtics, els equips mèdics i la refrigeració. Des de l'inici de la pandèmia ha augmentat de manera important el consum associat a la climatització, ja que, per complir amb els requeriments per evitar la transmissió, els aparells renoven completament l'aire de forma continuada.

Des del 2003 i fins a l'inici de la construcció del nou edifici dels Laboratoris, el recinte de l'Hospital Universitari de Vic i Osona Salut Mental disposava d'una superfície de 400 m2 de plaques solars -darrerament inutilitzades per obsolescència- d'energia solar tèrmica. A l'Hospital de Manlleu es comptava amb 72 m2 de plaques solars, una instal·lació solar tèrmica de l'any 2010 que aportava únicament un 0,46% del total d'energia que utilitza el centre.

La instal·lació dels nous parcs de generació d'energia solar, duta a terme per l'empresa Renovalti 2017 SL, s'emmarca en l'aposta del Consorci Hospitalari de Vic cap a la transició energètica per contribuir a mitigar el canvi climàtic. El darrers anys, també s'han implementat mesures per millorar l'eficiència energètica com la progressiva substitució de l'enllumenat per sistemes LED, la substitució de les calderes de l'Hospital Universitari de Vic i de la Clínica de Vic, la instal·lació de sistemes de climatització d'alta eficiència, o la renovació dels sistemes de generació d'emergència.

Moment de la presentació pública de les instal·lacions, amb Raül Enríquez, cap d'Infraestructures i Serveis del CHV; Jaume Castellano, director de Serveis del CHV, i els representants de l'empresa instal·ladora