← Altres notícies

El suïcidi: La prevenció és la clau

Des del CHV, impulsem accions i programes per fomentar la prevenció de les conductes suïcides. Avui, amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra a escala internacional cada 10 de setembre, volem contribuir a donar esperança mitjançant alguns consells.

El suïcidi és un problema de salut pública complex i greu que cada any deixa prop de 703.000 morts arreu del món. Davant d'aquesta dura realitat i amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, l'Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi ha impulsat la campanya 'Creant Esperança Mitjançant l'Acció', una iniciativa que recorda que hi ha una alternativa al suïcidi i que junts podem fer passos significatius cap a la prevenció per ajudar a evitar-ho.

Enguany, tenint en compte la importància que té parlar sobre el suïcidi en tots els àmbits, el CHV celebrarà una jornada formativa per tractar aquest tema els dies 19 i 20 d'octubre. Més endavant s'enviarà la informació de la jornada i com participar-hi.

El suïcidi: Una crisi global

El suïcidi no coneix fronteres i afecta persones de tota edat, gènere i classe social. Les xifres mostren que:

  • Més d'una de cada cent morts és per suïcidi
  • A Catalunya s'han registrat 50 morts per suïcidi cada mes
  • A Catalunya, és la primera causa principal de mort entre els joves de 15 a 34 anys
  • La taxa mundial de suïcidi és més del doble entre els homes que en les dones
  • Una persona que pateix depressió té vint vegades més de probabilitats de morir per suïcidi que algú sense el trastorn

Comprendre i prevenir

Prevenir el suïcidi és una responsabilitat compartida i cada un de nosaltres pot jugar un paper essencial en aquesta prevenció. És essencial comprendre els factors de risc i els senyals d'alarma per donar suport a qui pot estar experimentant una crisi suïcida o està en dol a causa d'aquesta problemàtica.

Com demanar ajuda?

  • 061. L'any 2022, el Departament de Salut va establir una taula especialitzada en salut mental per abordar situacions de risc de suïcidi per ajudar tant a o persones amb pensaments o comportaments suïcides com als seus familiars i entorn proper. A través del 061 Salut Respon, que funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, s'han atès més de 12000 trucades i han activat el recurs necessari quan ha calgut.
  • A partir de novembre, suport als familiars o amics dels difunts. Salut oferirà suport psicològic en la recuperació emocional als supervivents d'una mort per suïcidi.

Encén una espelma per donar suport a la prevenció del suïcidi

Cada any, per tal de donar suport als que han sobreviscut després d'intentar-se suïcidar o recordar a les persones que han mort per aquesta causa, l'Associació Internacional per a l'Estudi del Dolor (IASP) impulsa una encesa d'espelmes a escala internacional. Animem a totes aquelles persones que vulguin donar suport a la prevenció del suïcidi a encendre una espelma a prop d'una finestra a les 20 h.