← Altres notícies

Parlem sobre l’Alzheimer a partir d’un curtmetratge osonenc candidat als Premis Goya

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, et convidem a reflexionar sobre les emocions i les vivències que experimenten els cuidadors de persones amb Alzheimer, a partir del curtmetratge Paris 70 que narra una història de final de vida captivadora i inspiradora.

L'Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa progressiva més freqüent entre les persones grans. Les seves conseqüències no només afecten les persones que la pateixen directament sinó també als seus familiars i cuidadors. D'aquesta qüestió en parlarem a la residència El Nadal de Vic, el proper dimecres 20 de setembre a les 17h, amb professionals i familiars que d'una manera o altra tenen contacte amb la malaltia que representa la principal causa de demència en persones majors de 65 anys.

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, des de l'àrea d'Atenció Intermèdia i Dependència s'ha organitzat una activitat que s'adreça a totes les persones usuàries i familiars de les residències i centres de dia del CHV-FHSC-FADO. Es tracta d'un cinefòrum amb la projecció del curtmetratge Paris 70, del director osonenc Dani Feixas. L'audiovisual és un homenatge commovedor i realista a les persones amb Alzheimer i un tribut a les cuidadores i cuidadors.

L'activitat consistirà en la projecció i visualització del curtmetratge de forma conjunta entre tots els assistents i el posterior col·loqui amb l'objectiu de compartir i contrastar idees sobre el paper de la persona cuidadora; les emocions i la càrrega que genera el fet de cuidar; i les eines que cal posar en joc per tenir cura de les persones amb Alzheimer.

La història d'amor familiar entre un fill i la seva mare malalta d'Alzheimer que narra el curtmetratge servirà com a punt de partida per iniciar el debat. Per aquest motiu, el mateix director del film, l'osonenc Dani Feixes, serà un dels participants en el cinefòrum, així com també professionals i familiars de residents.

El curtmetratge és candidat als Premis Goya 2024

En només cinc mesos, Paris 70 s'ha fet un lloc entre les seccions oficials dels festivals més prestigiosos de l'estat. Amb més de 40 premis, possiblement sigui el curt més guardonat d'aquest any 2023. Però a més del seu èxit en festivals, el curtmetratge ha generat un circuit de projeccions paral·leles en associacions d'Alzheimer i entre comunitats de cuidadors i cuidadores. Aquestes associacions destaquen el realisme de l'obra, que empatitza profundament amb la majoria de famílies que han viscut situacions similars i la funció terapèutica que pot tenir el seu visionat.

Aquest mes de setembre s'ha sabut també que Paris 70 ja figura com un dels curtmetratges de ficció candidats als Premis Goya del 2024, que se celebraran el proper 10 de febrer a Valladolid.

El curtmetratge transcendeix més enllà del seu sorprenent palmarès en abordar una història d'amor familiar entre un fill i la seva mare malalta d'Alzheimer, presentant un viatge emocional d'anada i tornada a través dels records i la història d'una família. Una història del final de la vida, crua i dura, però també emocionalment captivadora i inspiradora, que no només apunta al cor sinó que també ret homenatge als malalts d'Alzheimer i sobretot als cuidadors i cuidadores de pacients amb malalties degeneratives, que sempre son els més oblidats.

Està interpretat per l'actriu Luisa Gavasa, guanyadora del Goya per la seva interpretació a La Novia; Alain Hernández, nominat als premis Gaudí com a millor actor masculí a la pel·lícula El rei borni.