← Altres notícies

El CHV i la FHSC reconeixen i premien els estudis científics més destacats

Els reconeixements anuals de recerca han guardonat cinc estudis. El lliurament dels premis s'ha fet en el marc de l'acte inaugural del curs acadèmic 2023-2024.

L'Hospital Universitari de Vic ha acollit aquest dimarts l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2023-2024, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. L'acte ha comptat amb una conferència a càrrec del Dr. Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC Salut i Social i expert en l'aplicació de tecnologies de la informació i comunicacions en l'àmbit de la salut, i el lliurament dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pels professionals del CHV i la FHSC durant el 2022-2023.

Quines investigacions han estat reconegudes?

Enguany, s'han guardonat cinc treballs que han estat publicats en prestigioses revistes científiques nacionals i internacionals o presentats en congressos internacionals de recerca.

  • Categoria d'articles sorgits de projectes propis del CHV-FHSC

"Implementation of simplified diagnostic method Apnealink (TM) Air (R) to diagnose sleep apnea by general practioners of primary care".

Publicat a Medicina de Familia - SEMERGEN

Autors: C.Munoz-Pindado , E. Munoz-Herrera , V. Arribas-Pena, P. Roura-Poch, F Ruiz-Mori, S. Sanchez-Belmonte, B. Mateu-Carralero, M. Callis-Privat, A. Darnes-Surroca, I.Casademunt-Codina, J. Serra-Batlles i N. Roger-Casals

En la categoria d'articles sorgits de projectes propis del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat ha decidit premiar un estudi de la Dra. Cristina Muñoz, metgessa de medicina familiar i comunitària de l'ICS de l'àrea bàsica de Manlleu, que té un abast territorial i que està liderat i promogut per l'equip de Pneumologia de CHV sobre com pot ajudar el mètode Apnealink els metges de família a detectar l'apnea del son de manera més accessible i senzilla.

  • Millors publicacions sorgides de projectes multicèntrics

"CD44-negative parietal-epithelial cell staining in minimal change disease: association with clinical features, response to corticosteroids and kidney outcome". Publicat a Clinical Kidney Journal.

Autors: Neus Roca; Elias Jatem; Anabel Abo; Maria Santacana; Alejandro Cruz; Alvaro Madrid; Gloria Fraga; Maria Martin; Jorge Gonzalez; Cristina Martinez; Anna Balius and Alfons Segarra.

"Determinants and Trends of the Use of Intravenous Thrombolysis for Minor Stroke: A Population-Based Study, 2016 to 2020"

Publicat a STROKE

Autors: Maria Àngels Font, Sonia Maria Garcia-Sanchez,Juan José Mengual, Luis Mena, Carla Avellaneda, Joaquín Serena, Adrian Valls-Carbo, Ángel Chamorro, Xavier Ustrell, Carlos Molina, Pere Cardona, Marina Guasch-Gimenez, Josep Maria Aragonès, et al; More Group Author: Catalan Stroke Code Reperfusion Co (Catalan Stroke Code Reperfusion Co).

En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions amb estudis multicèntrics, s'han donat dos reconeixements ex aequo. Per una banda, un estudi sobre pacients amb patologia renal liderat per la Dra. Neus Roca de l'equip de Pediatria i per altra banda, un estudi realitzat des del servei de Neurologia i liderat per la Dra. Mª Àngels Font que investiga els factors i les tendències relacionades amb l'ús de la trombòlisi intravenosa per als casos d'ictus lleu.

  • Millor publicació d'Infermeria

"The role of specialist nurses in detecting spasticity and related symptoms in multiple sclerosis"

Publica a JOURNAL OF CLINICAL NURSING

Autors: Montse Artola; Ana Hernando; Oscar Vidal; Núria Vidal; Ester Cuenca; Rosalía Horno; Miguel Angel Robles; Clara Oriol; Silvia Peralta; M.A.José Solana; Matilde Rubio;Cristina Montero; Mercè Lleixa; Cinta Zabay; Montse Martín; Isabel León; Consuelo Molinos; Mandi Matamoros; Laura Mercadé; Olga Fornali; Laura Montero; Albert Saiz; Núria Solà Valls

En l'àmbit de la millor publicació d'Infermeria, s'ha reconegut un treball sobre com les infermeres especialitzades juguen un paper essencial en la identificació i el tractament de l'espasticitat (augment anormal del to muscular) i altres símptomes associats en pacients amb esclerosi múltiple del qual n'és co-autora la infermera Laura Montero.

  • Categoria a la millor comunicació

"Impacto de una intervención educativa nutricional mediante el uso de medios audiovisuales para pacientes con enfermedad renal crónica en hemodiálisis"

Presentat al XLVII CONGRESO NACIONAL DE LA SOCIEDAD ESPAÑOLA DE ENFERMERIA NEFROLÓGICA

Autores: Sonia Elvira Carrascal, Judit Bou Folgarolas, Marta Colomer Codinachs, Marta Roquet Bohils, Emma Puigoriol Juvanteny, Alicia Minaya Freire.

Finalment, en la categoria de millor comunicació d'Infermeria, s'ha premiat un treball de l'equip de Nefrologia del qual n'és primera autora la infermera Sònia Elvira sobre com millorar la comprensió i la gestió de la dieta i la nutrició en pacients amb malaltia renal crònica per millorar la seva qualitat de vida.

Al final de l'acte, s'ha fet una menció especial als professionals que en l'últim curs han llegit la tesi i han obtingut el títol de Doctora: Laura Redondo Parejo i Anna Torné Coromina.

També s'ha fet recordatori pel Dr. Enric Bufill, neuròleg i investigador de CHV que ens va deixar el passa mes de juny.