← Altres notícies

Els pacients d'Osona podran fer proves PET-TC a Granollers en lloc de Barcelona

Es tracta d'una nova proposta de processos assistencials compartits en el marc de l'Aliança Estratègica C-17, amb l'objectiu de sumar per al ciutadà i per al professional, en la línia del Centre d'Oncologia Radioteràpica inaugurat recentment.

Els pacients d'Osona que s'havien de realitzar un PET-TC -procediment essencial per a la detecció de malalties oncològiques, neurològiques i cardiovasculars- fins ara havien d'anar a Barcelona. A partir d'aquesta tardor, podran fer-ho a Granollers gràcies a la unitat mòbil que posa en marxa l'Hospital Clínic Barcelona per apropar aquesta eina diagnòstica als pacients dels hospitals que conformen l'Aliança Estratègica de la C-17.

Es tracta d'una nova proposta de processos assistencials compartits en el marc de l'Aliança Estratègica C-17, amb l'objectiu de sumar per al ciutadà i per al professional, en la línia del Centre d'Oncologia Radioteràpica inaugurat recentment.

L'activitat es realitza dos matins per setmana a l'Hospital de Granollers i dos matins a la Seu Maternitat del Clínic. En total es beneficiaran d'aquesta tecnologia 240 pacients al mes. S'està valorant que els hospitals de Vic i a la Fundació Sanitària de Mollet també puguin acollir la unitat mòbil.

El PET-TC s'ha presentat a l'Hospital del Granollers aquest dimecres 18 d'octubre.

Una unitat de PET-TC mòbil: el PET-Truck

El PET-Truck consisteix en un camió de 42 tones que té de dues sales d'administració de dosis i d'una sala amb el PET-TC per a l'adquisició de les imatges. Disposa de connexió elèctrica, connexió a xarxa i també al clavegueram. A l'hospital que acull el PET-TRUCK hi ha una sala d'espera per abans de l'administració del radiofàrmac i després de la prova el pacient ja pot marxar directament.

El personal d'infermeria disposa d'un equip de reanimació cardiopulmonar (RCP) i està format per donar resposta en cas d'al·lèrgies greus al contrast o d'altres emergències mèdiques, sempre en contacte amb el Servei d'Urgències de l'hospital en el que es troba. L'equip del Servei de Medicina Nuclear del Clínic s'encarrega de l'elaboració dels protocols per a les proves i de fer tots els informes.

Per al pacient, el procés que dura aproximadament prop d'una hora i mitja: una hora per a l'administració del radiofàrmac i uns 20 minuts per a l'adquisició de les imatges del PET-TC.

Diagnòstic de malalties oncològiques, neurològiques o cardiovasculars

Les tècniques de medicina nuclear serveixen per al diagnòstic i el tractament d'una gran varietat de malalties i permeten explorar diferents òrgans, teixits o ossos, i descriure processos fisiològics dins el cos o captar canvis moleculars en temps real.

El PET (Tomografia per Emissió de Positrons) utilitza substàncies radioactives denominades radiofàrmacs que s'acumulen de manera selectiva en el teixit o òrgan que es vulgui estudiar. Aquesta tècnica serveix per avaluar les funcions de teixits i òrgans i permet identificar canvis a nivell molecular detectant malalties de forma molt precoç abans que altres proves de diagnòstic per la imatge.

D'altra banda, la imatge híbrida fusionant el PET amb la tomografia computada (TC) ens ofereix una visió anatòmica multidimensional molt detallada de l'interior del cos i ajuda a caracteritzar les lesions amb gran precisió.

El PET-TC s'ha presentat a l'Hospital del Granollers aquest dimecres 18 d'octubre