← Altres notícies

| Vadecor Innovació

El CHV estrena els nous espais que concentren l’activitat del Laboratori i d’Anatomia Patològica

Prop de 200 persones entre professionals, ciutadans i periodistes han visitat les instal·lacions en el marc de les jornades de portes obertes. L'estrena dels espais és la culminació d'un ambiciós projecte que porta anys de gestació, degut a la seva complexitat, i que comportarà grans millores en quant a funcionalitat i seguretat de pacients i professionals.

Des d'aquesta tardor, els nous laboratoris del Consorci Hospitalari de Vic ja estan plenament operatius a les noves instal·lacions. Aquest dijous 9 de novembre ha tingut lloc la presentació oficial dels nous espais, les obres del qual s'han allargat dos anys.

Al matí, ha tingut lloc la visita institucional d'autoritats que han pogut conèixer de primera mà com treballen aquests serveis transversals d'ajuda al diagnòstic. Tot seguit, s'ha celebrat la roda de premsa adreçada als mitjans de comunicació. Ha anat a càrrec del president del CHV, Antoni Molas; la gerent, Sara Manjón; i la directora del sector Osona de la RSCC, Rosa Planesas. En la seva intervenció, la cap del servei d'Anatomia Patològica, Maria Alejo, ha destacat les principals millores que suposen els nous espais: "més funcionalitat, major traçabilitat de les mostres i, per tant, major seguretat per als pacients i també per als professionals". El cap del servei de Laboratori Clínic, Víctor Farré, ha afegit que "aquesta renovació de les instal·lacions se suma a la renovació tecnològica que ha iniciat el laboratori els darrers anys, fet que el converteix en el gran laboratori d'Osona, amb tecnologia d'última generació i a l'alçada de qualsevol altre laboratori clínic de Catalunya".

Finalment, a la tarda, ha tingut lloc la jornada de portes obertes adreçada a la ciutadania. Dimarts i dimecres, ja van tenir lloc les visites guiades internes per als professionals del CHV-FHSC-SAS.

Els serveis de Laboratori i d'Anatomia Patològica són menys coneguts per la majoria de la població, ja que treballen a porta tancada i pràcticament no tenen contacte directe amb les persones usuàries. En canvi, els seus anàlisis i estudis són cabdals per al diagnòstic, pronòstic, tractament, seguiment i prevenció de malalties.

Anatomia Patològica: Del patòleg en depèn el diagnòstic, el pronòstic i el tractament

Mitjançant l'estudi microscòpic de cèl·lules i teixits, el Servei d'Anatomia Patològica processa i diagnostica totes les mostres histològiques i citològiques de pacients del Consorci Hospitalari de Vic i de l'Atenció Primària d'Osona, així com de diferents mútues i centres privats (Bayés). Cada any, examina més de 23.000 mostres que s'obtenen a través de tècniques com biòpsies, autòpsies o citologies. També realitza la determinació mol·lecular del Virus del Papil·loma Humà en les mostres cervicals de les pacients de les unitats ASSIR dels centres d'Atenció Primària d'Osona, el Bages, el Solsonès i el Berguedà.

Amb el processament i l'anàlisi d'aquestes mostres, el patòleg realitza el diagnòstic de pacients amb càncer o malalties inflamatòries o degeneratives, establint l'extensió i el pronòstic de la malaltia, i ajudant en la decisió terapèutica.

La seguretat del professionals, i també la dels pacients, amb la traçabilitat de les mostres, són algunes de les principals millores que aporta el nou edifici. També ho és la sectorització, la versatilitat i funcionalitat dels espais.

Laboratori: Amb tecnologia puntera i major seguretat per al pacient

El Laboratori Clínic del CHV va incorporar l'any 2022 una gran cadena d'anàlisis automatitzada que integra totes les etapes del procés analític, des de la recepció de la mostra fins a l'emmagatzematge refrigerat. Realitza cada any 2 milions de determinacions a partir de l'anàlisi de mostres biològiques del cos humà, principalment sang i orina.

Aquesta renovació dels sistemes tecnològics i equipaments ha aportat moltes avantatges aquests últims mesos com la millora del temps de resposta, la reducció de tasques que no aporten valor; i la minimització dels errors que poden produir determinades feines manuals millorant així la seguretat del pacient.

Ara amb el trasllat al nou edifici, es culmina aquesta modernització del servei, aprofitant els avenços actuals amb tecnologia puntera per esdevenir el gran laboratori modern d'Osona amb un alt grau de competitivitat.

Aquesta infraestructura permet seguir avançant en tècniques de Biologia Molecular, una secció compartida pels dos serveis que es dedica no només al diagnòstic i seguiment de les lesions preneoplàsiques i neoplàsiques relacionades amb el virus del papil·loma humà (VPH), sinó també al diagnòstic i seguiment d'infeccions víriques o bacterianes -com la del SARS CoV2 entre d'altres- i malalties de transmissió sexual.

Un edifici sostenible, funcional i segur

Es tracta d'una construcció arquitectònica de dues plantes que s'alça sobre les dependències d'Osona Salut Mental i de l'Àrea de Manteniment de l'Hospital Universitari de Vic. Una de les característiques destacades del nou edifici és la instal·lació de la "segona pell" que el recobreix -un element arquitectònic encunyat amb circumferències que ajuda a la sostenibilitat del mateix-. També s'ha habilitat una gran coberta solar per abastir les instal·lacions amb energia fotovoltaica fotovoltaica i contribuir a la reducció de la petjada de carboni.

A la primera planta s'hi han traslladat tots els equipaments i recursos dels serveis de Laboratori Clínic i d'Anatomia Patològica. En total, una setantena de professionals disposen ja d'uns espais de treball integrats i molt més moderns, confortables i funcionals. L'estructura de l'edifici i els interiors de la primera planta han tingut un cost aproximat de 6 milions d'euros. Un esforç inversor que s'ha finançat majoritàriament amb aportacions anuals del CatSalut (5 milions) i la resta amb fons propis del CHV.

La segona planta es destina a la docència i la recerca i s'hi ubica el Biobanc, una de les estructures d'investigació claus del nou Institut de Recerca i Innovació en Salut de la Catalunya Central.

Roda de premsa de presentació dels nous espais
Portes obertes als professionals