← Altres notícies

Osona Salut Mental del CHV lidera una iniciativa pionera per combatre la depressió i prevenir el suïcidi a Catalunya

Osona ha estat escollida la primera comarca per presentar el projecte EAAD-Best de l'Aliança Europea contra la Depressió. Cada any es produeixen prop de 700.000 suïcidis a tot el món. La depressió afecta a tot el món i Catalunya no n'és una excepció.
 

Aquest divendres dia 9 de febrer s'ha celebrat l'acte de presentació del projecte EAAD-Best al Paranimf de Vic on hi ha assistit més d'un centenar de persones vinculades a l'àmbit sanitari; professionals, entitats i col·lectius de la salut, l'equip que forma part del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) i l'equip del Consorci Hospitalari de Vic - Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.

La lluita contra el suïcidi i la depressió pren un nou impuls a Catalunya amb l'arribada del Projecte EAAD-Best, iniciativa de l'Aliança Europea contra la Depressió (EAAD) que ha estat reconeguda per la Unió Europea com a programa d'intervenció de 'Millors Pràctiques per a la prevenció del suïcidi'.

Amb una població al voltant de 167.000 habitants, les comarques d'Osona i el Lluçanès s'uneixen a aquesta iniciativa per abordar un dels problemes de salut més urgents d'avui dia. La gerent del CHV, Sara Manjón, ha subratllat "la importància de poder coordinar aquest projecte europeu des d'una institució referent en suïcidis com és Osona Salut Mental del CHV i l'orgull com a institució dels avenços significatius que s'han aconseguit en la prevenció del suïcidi al territori. El projecte EAAD-Best té com a objectiu millorar la detecció precoç de la depressió i prevenir la conducta suïcida a través de diverses activitats a la comunitat.

L'experiència a Osona i el Lluçanès segueix els passos d'altres ciutats europees i nacionals que ja han implementat aquest projecte amb èxit. Coordinat a Espanya pel CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), sota el lideratge de Víctor Pérez Sola, investigador del CIBERSAM i cap de servei de Salut Mental de l'Hospital del Mar, i en aquesta ocasió a la regió de Catalunya pel Consorci Hospitalari de Vic, a través d'Osona Salut Mental i sota el lideratge d'Iluminada Corripio, el projecte es basa en un enfocament integral que involucra tota la comunitat.

"La depressió és la causa més important de la conducta suïcida. Cada any es produeixen prop de 700.000 suïcidis consumats a tot el món, dels que un 90% tenen lloc en el context d'un trastorn psiquiàtric, principalment la depressió", explica Víctor Pérez. "Amb el Projecte EAAD-Best, busquem implementar estratègies efectives que ajudin a reduir aquestes xifres alarmants i brindar suport a aquells que ho necessiten". L'estratègia s'ha implementat ja en 120 regions; en 15 països dins i fora de la UE, a les que ara se sumen les comarques d'Osona i el Lluçanès, explica el coordinador espanyol d'aquesta iniciativa.

El projecte inclourà activitats a diversos nivells comunitaris, des de la formació per a professionals de la salut, entitats i associacions, fins a campanyes de conscienciació per al públic en general. Es preveu que aquestes accions ajudin a millorar el coneixement sobre la depressió, reduir l'estigma associat i fomentar la cerca d'ajuda quan calgui.

"Estem compromesos en treballar juntament amb les autoritats locals, professionals de la salut, i la comunitat en general per implementar aquestes mesures que poden marcar la diferència a la vida de les persones", afirma Iluminada Corripio, directora d'Osona Salut Mental del CHV i ara, coordinadora del EAAD-Best a Catalunya. "Junts, podem construir una xarxa de suport sòlida que ofereixi esperança i ajuda els qui lluiten contra la depressió i el risc de suïcidi".

El Projecte EAAD-Best a Vic representa un pas important cap a la construcció d'una comunitat més saludable i solidària. S'espera que els resultats obtinguts aquí serveixin de model per a altres ciutats i regions que busquen abordar aquest desafiament de manera efectiva. Amb aquesta iniciativa s'estableix també l'Aliança catalana contra la depressió, amb intervencions i materials específics per a la població de Catalunya.

Sobre CIBERSAM

El CIBERSAM (Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental) és un consorci de recerca a Espanya que es dedica a l'estudi i la investigació en el camp de la Salut Mental. Aquest centre reuneix investigadors, professionals clínics i científics de diferents disciplines per avançar en la comprensió, el diagnòstic, el tractament i la prevenció dels trastorns mentals.

Entre els seus objectius principals hi ha la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per trastorns mentals, així com l'impuls de la investigació translacional que permeti l'aplicació pràctica dels avenços científics a l'atenció clínica.