← Altres notícies

Reconeguts a nivell estatal per la millora en la gestió de les transfusions de sang

Els premis estatals en bones pràctiques en el maneig de la sang reconeixen l'Hospital Universitari de Vic com un dels que més va millorar les pràctiques transfusionals l'any 2023 i va obtenir bons resultats en seguretat i eficiència.

L'Hospital Universitari de Vic (HUV) ha estat reconegut com a finalista en els premis estatals que reconeixen l'excel·lència en la gestió en el maneig de la sang del pacient. Un total de 43 hospitals han participat en els guardons Maturity Assessment Model in Patient Blood Management (MAPBM), coincidint amb el desè aniversari del projecte.

Aquests reconeixements posen en relleu les dades recollides l'any 2023 en tres categories. L'HUV ha estat distingit com a finalista en la secció que valora un major increment anual de l'índex MAPBN, és a dir, significa que està entre els tres que més han millorat respecte a l'any anterior en les pràctiques transfusionals per evitar la transfusió innecessària o evitable.

El CHV participa en aquest projecte des de l'any 2017, que en l'actualitat aglutina una cinquantena d'hospitals de tot l'Estat Espanyol. És una eina per l'hospital que permet avaluar la maduresa de les pràctiques en transfusions de sang i evitar aquelles que són evitables.

Categories i llistat d'hospitals guardonats als Premis MAPBM

  • Premi: Hospital sense Cirurgia Cardíaca amb els millors resultats en l'índex MAPBM
    • Guanyador: Hospital García Orcoyen, de Estella.
    • Finalistes: Hospital de Dènia i Hospital Ribera Povisa, de Vigo.
  • Premi: Hospital amb Cirugia Cardíaca amb millors resultats en l'índex MAPBM
    • Guanyador: Hospital Universitario de Torrejón.
    • Finalistes: Hospital Clínic de Barcelona y Hospital Universitari de Bellvitge.
  • Premi: Hospital amb major increment anual en l'índex MAPBM
    • Guanyador: Hospital Universitari Son Llàtzer de Palma de Mallorca.
    • Finalistes: Hospital García Orcoyen de Estella i Hospital Universitari de Vic.

Nou sistema de traçabilitat transfusional al CHV

El Consorci Hospitalari de Vic ha incorporat, a partir d'aquest mes d'abril, un nou sistema per al monitoratge dels pacients a qui se'ls ha de fer una transfusió de sang, des de l'extracció de la mostra fins a la transfusió dels hemoderivats.

Amb aquesta nova eina (GRICODE) es millorarà la seguretat del pacient, ja que es registren totes les etapes del procés de transfusió de sang. És a dir, des de l'extracció, l'enviament i la recepció de la mostra; l'inici i el final de la transfusió; la detecció dels símptomes clínics tardans i el registre de constants vitals.

L'anestesista del CHV, Teresa Planella, en el moment de la recollida del guardó de finalista.