← Altres notícies

El nostres centres sanitaris i socials van atendre l’any passat més de 800 persones amb Alzheimer

Pràcticament la meitat de les persones que viuen a les residències del CHV-FHSC tenen demència. Per commemorar el Dia Mundial de l'Alzheimer, els nostres centres han organitzat diverses activitats que detallem a continuació.

L'Alzheimer en xifres

L'any 2023, els hospitals del CHV i la FHSC van atendre 651 pacients amb Alzheimer. Aquestes persones van ser ateses a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i a l'Hospital Universitari de Vic, en les àrees d'Hospitalització, hospitals de dia i consultes externes on es realitzen visites ambulatòries.

En l'àmbit social, les xifres parlen per sí soles. Pràcticament la meitat de les persones usuàries que viuen en les residències del CHV-FHSC tenen demència. A la Residència El Nadal, més de la meitat (61%) dels residents pateixen Alzheimer, és a dir, 88 dels 144. A la Residència Aura, dels 124 residents, 57 tenen diagnòstic de demència i/o Alzheimer (46%). I a la Fundació Gallifa de Sant Hipòlit de Voltregà, dels 41 usuaris, 17 pateixen la malaltia (41%).

Abordatge des de l'atenció intermèdia: diagnòstic i seguiment

Els malalts d'Alzheimer són pacients amb múltiples necessitats, sanitàries i socials, i grans freqüentadors dels recursos. A Osona tenim un entorn comunitari amb els equips de primària amb competències pel diagnòstic i seguiment de les necessitats dels pacients amb demència. Així mateix, disposem de dos centres especialitzats, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, on es disposa d'unitats de diagnòstic i seguiment, i llits d'hospitalització per atenció a les crisis, on treballem en equips multidisciplinaris.

Tot i que la malaltia d'Alzheimer s'inicia molts anys abans de l'aparició dels primers símptomes, sovint per a molts pacients i per a les seves famílies, tot comença quan hi posem un nom. Per les professionals de les EAIA de Psicogeriatria (a l'HUSC de Vic i a l'HSJ de Manlleu), cada dia esdevé el dia Mundial de l'Alzheimer. "Una de les nostres funcions és posar nom a la malaltia, a causa dels oblits, de les desorientacions, de la dificultat per gestionar correctament els aspectes econòmics o la medicació, i al canvi de caràcter, entre molts altres símptomes que poden aparèixer". I és que, malgrat l'impacte emocional negatiu que sovint causa la paraula Alzheimer, fer-ne el diagnòstic és l'únic camí per plantar-li cara, i poder ajudar a les persones diagnosticades i als seus familiars.

Com ajudem als pacients i a les seves famílies a fer aquest diagnòstic més portable?

Ajudant-los a entendre com es comporta aquesta malaltia. Explicant-los què n'hem d'esperar i què no n'hem d'esperar. Donant eines per al maneig dels símptomes cognitius, funcionals i de conducta. També oferint-los, quan és possible i indicat, poder participar dels tallers d'estimulació cognitiva en règim d'Hospital de dia. Perquè de moment, orfes encara d'un tractament farmacològic que canviï de manera substancial el curs de la malaltia, són aquestes intervencions, els pilars del tractament.

Però si bé el moment del diagnòstic és el que sol posar en marxa tot l'engranatge de cures i atencions, l'atenció hospitalària representa una part molt petita del que es requerirà. Seran també els centres d'atenció primària, els recursos comunitaris (Centres de Dia) i les residències (on la major part dels residents tenen diagnòstic de demència) els que seguiran aquest acompanyament durant gran part del camí. I no hem d'oblidar que necessitem i necessitarem una societat conscienciada i sensibilitzada per adequar i intensificar els recursos i els espais que requereixen les persones que hem diagnosticat.

És també molt necessari fer un acompanyament a la presa de decisions anticipades, que seran imprescindibles per a poder oferir l'atenció més ajustada a les preferències i valors de cada persona.

Activitats a l'entorn del Dia Mundial

  • Hospital Sant Jaume de Manlleu. Activitat divulgativa “10 consells per millorar la comunicació amb persones amb demència” que s'ha fet arribar als professionals i a les famílies.
  • Centre de dia Sant Jordi de Vic. Visita de la ninotaire Pilarín Bayés
  • Saiar de Folgueroles. Concert a càrrec de Cinto Espejo i recull de records de la infància per redactar un un emotiu escrit que publicarà la revista del poble "La Falguera".
  • Centre de dia Josep Roqué de Manlleu. Elaboració d’un mural amb escrits o dibuixos sobre records de la infància i xerrada per a famílies “Estratègies d'afrontament per a persones amb Alzheimer”.
  • IRIS-CC Conferences. El proper 27 de setembre, a les 13h, conferència "Situació actual de l'epidemiologia, diagnòstic i tractament de la malaltia de l'Alzheimer" a càrrec del Dr. Alberto Lleó, Director del servei de Neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La conferència serà presencial a la Sala d'Actes de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa (Althaia) o també hi ha l'opció d'assistència online. Més informació i inscripcions.
  • Residència El Nadal de Vic. Tertúlia/debat: "Parlem de l'Alzheimer: quina és la nostra mirada?", oberta a tothom,amb la Dra. Ester Busquets, el metge de família Dr. Joan Carrera i professionals del Nadal. Dimecres 18 de setembre.
  • Residència El Nadal de Vic. Exposició d’un mural sobre "Mirades cap l'Alzheimer i de l'Alzheimer” amb frases i reflexions sobre aquesta malaltia.