← Altres notícies

El CHV organitza a Vic les activitats amb motiu del Dia Mundial de l'MPOC

El Consorci Hospitalari de Vic organitza, divendres 15 de novembre, dues jornades amb l'objectiu de donar a conèixer i conscienciar la població sobre la Malaltia Pulmonar d'Obstrucció Crònica (MPOC), una malaltia que està en progressió i que crea una gran invalidesa, però que es pot prevenir i tractar.

El 19 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar d’Obstrucció Crònica (MPOC). Una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut amb la que es vol donar a conèixer una malaltia –el que abans es coneixia com a bronquitis crònica– que a Catalunya afecta un 10% de la població major de 40 anys i que, en estadis avançats, obliga els afectats a respirar durant tot el dia a través d’una bombona d’oxigen.
Enguany, per delegació del Departament de Salut de la Generalitat, el Consorci Hospitalari de Vic serà l’encarregat d’organitzar els actes al voltant del Dia Mundial de l’MPOC a Catalunya, amb l'objectiu de conscienciar la població sobre una malaltia que crea una gran invalidesa, però que es pot prevenir i tractar

Programa d'activitats
El programa d’activitats es concentrarà en el divendres 15 de novembre i tindrà com a seu la ciutat de Vic (vegeu el programa adjunt). Al matí tindrà lloc una jornada professional a la Sala d’actes de l’Hospital General de Vic, amb diferents ponències i taules rodones, en la que participaran una vuitantena d’experts en el tractament de malalties de l’aparell respiratori d’arreu de Catalunya.
A la tarda, al Museu Episcopal de Vic, s’ha organitzat una sessió divulgativa i participativa dirigida a les persones afectades d’MPOC i els seus familiars, on professionals de diferents àmbits informaran i donaran consells per millorar el coneixement de la malaltia i el seu tractament.

Col·laboradors
L’organització a Catalunya del Dia Mundial de l’MPOC 2013 va a càrrec de l’equip de Pneumologia del Consorci Hospitalari de Vic i està coordinat pel pneumòleg Dr. Joan Serra Batlles, en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, el Servei Català de la Salut i la Fundació d’Osona per a la Recerca i l’Educació Sanitàries (FORES). El programa d’activitats compta amb el patrocini de les empreses VitalAire, Menarini, Glaxo Smith Kline, Linde i Pfizer.

Algunes dades clau sobre l’MPOC
- La Malaltia Pulmonar d’Obstrucció Crònica (MPOC) afecta un 10% de la població major de 40 anys, segons els dos grans estudis epidemiològics que s’han fet a l’Estat en els últims anys (2000 i 2010), i en els que hi va participar el Consorci Hospitalari de Vic.
- El tabac està darrere de la pràctica totalitat de casos: un 90% dels afectats per MPOC són o havien estat fumadors.
- En estadis avançats, l’MPOC pot deixar invàlides les persones afectades, fent que hagin de respirar durant tot el dia amb ajuda d’oxigen en el seu domicili. Una situació en què avui es troben 150 persones de la comarca d’Osona.
- L’MPOC és una de les poques patologies en què els casos augmenten any rere any a Catalunya. Un cas paradigmàtic és el de les dones, que fins fa uns anys representaven un percentatge molt petit dels afectats, però que cada cop són més. I és que, en els últims anys, s’han començat a fer paleses les conseqüències de les moltes dones que van començar a fumar fa 20 o 30 anys enrere.