El Dia Internacional de les Infermeres: 50 anys dels estudis d’Infermeria a Vic
Aquest dijous, la comarca d'Osona ha commemorat el Dia Internacional de les Infermeres amb una jornada d'activitats organitzada per la UVic-UCC, el CHV-FHSC i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).
L'Aula Magna de la UVic-UCC va acollir la 14a Jornada d'Infermeria a Osona que, amb el lema "Les nostres infermeres, el nostre futur", va arrencar amb la conferència "Salut: nou ecosistema de benestar", de Neus Domènech Oller, infermera i responsable d'Innovació de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Seguidament, hi va haver una taula rodona amb exestudiants, que van parlar sobre l'evolució de la professió infermera durant les darreres cinc dècades, amb la participació de la infermera del CHV-FHSC, Visi Garcia-Mota, i també Trini Subirana, Eudald Ordeig, Laia Casadevall, Dounia Zolati i Júlia Aguilar i Vanessa Pedró.
Com cada any en aquesta jornada, es va lliurar el Premi Osona Contra el Càncer, valorat en 3.000 euros, que es va repartir en un primer premi, de 2.000 euros, per a Carolina Ruiz Ladrón, amb el treball "Relación entre el nivel de espiritualidad y calidad de vida en mujeres con cáncer de cèrvix", i un segon premi, de 1.000 euros, per a Catalina Maria Ramon, pel treball "Estratègies de prevenció en la incidència del càncer de còlon. Revisió bibliogràfica sistematitzada". També es van lliurar els guardons als millors pòsters presentats per estudiants del grau en Infermeria.
A la tarda, la jornada es va focalitzar en la commemoració dels cinquanta anys dels estudis d'Infermeria a Osona sota el títol de L'Art de les Cures Infermeres. L'acte va tenir la participació del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i de la coordinadora del grau, Meritxell Mondejar, que van donar pas a la ponència "Art i metodologia infermera", a càrrec del doctor Antonio Torres Quintana, director de l'EUI-Sant Pau (UAB).
Un dels moments més emotius de la jornada va ser la taula rodona "50 anys dibuixant infermeres", en què ha pres part la il·lustradora Pilarín Bayés i les autores del llibre Història dels estudis d'Infermeria a Vic, Anna Bonafont i Montserrat Vall. També es va projectar una entrevista a la infermera centenària Carme Noguera i es va fer un reconeixement als centres de pràctiques que van col·laborar amb la Universitat al llarg d'aquests 50 anys.