← Altres notícies

L'Hospital Universitari de Vic redueix en més d'un miler de pacients les llistes d'espera

El nombre de persones pendents d'una intervenció garantida a l'Hospital Universitari de Vic ha passat de 2.705 a només 1.543, un 43% menys que en començar l'any, segons les dades del Departament de Salut. El temps mitjà per operar-se se situa en menys de sis mesos per a 12 dels 14 procediments garantits, i sobre els nou mesos per als dos restants.

Les mesures que han impulsat conjuntament el Servei Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic, durant el darrer quadrimestre de l'any, han permès tancar el 2014 amb una reducció dràstica de les llistes d'espera de l'Hospital Universitari de Vic.

En els primers vuit mesos del 2014, el nombre de pacients en espera d'una operació ja s'havia reduït en pràcticament tots els procediments garantits que estableix el CatSalut, respecte les xifres amb què s'havia tancat el 2013. Les noves mesures, que es van posar en marxa al setembre, han permès donar un impuls a l'activitat quirúrgica que duu a terme el CHV. Al llarg del 2014, s'ha aconseguit reduir en 1.162 les persones pendents d'operar-se, un 43% menys de les que hi havia en començar l'any. On més esforç s'ha dedicat és a les tres intervencions que fins ara tenien un temps d'espera més llarg, com són cataractes, pròtesis de maluc i pròtesis de genoll, que passen de 1.692 persones en llista d'espera a 1.038, fins a 655 menys que en començar l'any.

Menys temps d'espera

Una altra magnitud que reflecteix l'avenç aconseguit durant el 2014 és el temps de demora. Si a finals del 2013, els pacients que estaven en llista portaven una mitjana de 6 mesos i mig esperant, els pacients que hi ha a 31 de desembre del 2014 porten poc més de 3 mesos, menys de la meitat. Pel que fa al temps previst per ser operat, 12 dels 14 procediments garantits ja se situen per sota del llindar dels 6 mesos, tal i com estableix el compromís del CatSalut. En les intervencions que els últims anys acumulaven més demora, l'espera prevista s'ha reduït fins a situar-se al voltant dels 9 mesos, amb la voluntat de seguir escurçant-la encara més durant el 2015.
Un esforç col·lectiu
Al llarg de tot aquest any, el Servei Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic han impulsat diferents mesures conjuntes per intentar compensar la retallada en el Programa específic per reduir les llistes d'espera, que s'havia aplicat durant els anys 2010 i 2011 i que va afectar en especial alguns centres comarcals de referència com l'Hospital Universitari de Vic.

Un esforç col·lectiu

La reducció de les llistes d'espera amb què s'ha tancat el 2014 ha suposat un important esforç de gestió a nivell organitzatiu. Però, en especial, ha estat possible gràcies a la implicació i a l'esforç dels professionals del CHV, molt conscienciats amb aquesta situació, que s'han bolcat per garantir que la població d'Osona continuï rebent una atenció de la màxima qualitat.