← Altres notícies

El Consorci Hospitalari de Vic organitza el II Col·loqui Internacional SomaPsy

Vora 200 experts en salut mental arribats d'arreu de Catalunya, Espanya, França, i Suïssa han participat en el II Col·loqui Internacional SomaPsy sobre Integració de l'Atenció Somàtica i la Salut Mental, celebrat a Vic aquest 21 d'octubre. Una trobada professional d'alt nivell que ha estat possible gràcies a la col·laboració del Consorci Hospitalari de Vic, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Fondation de Nant de Suïssa.

L'objectiu d'aquestes jornades, que en aquesta segona edició han tingut com a escenari central l'Aula magna de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, és posar en comú experiències i projectes i analitzar estratègies que contribueixin a millorar la forma com els serveis de salut mental s'integren dins del sistema sanitari general. I és que, com van fer palès la majoria de participants en les diverses taules rodones de la jornada, per ser eficaços en la lluita contra l'estigma que arrossega l'abordatge de les malalties mentals, s'ha de començar des de dins dels propis hospitals i centres de salut.

"A les tres institucions ens uneix una mateixa voluntat: assolir la màxima integració de la salut mental en el sistema sanitari general i en la comunitat", ha expressat en la inauguració el president del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Portús. "Des de fa quasi 30 anys, el nostre model sanitari ha treballat per trencar la visió tradicional de l'assistència psiquiàtrica, sovint marginada, i avançar cap un model d'atenció a les persones amb malaltia mental comunitari i de proximitat, integrat en el conjunt del sistema sanitari i coordinat a tots els nivells assistencials.

I, precisament, el Servei de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic és un exemple d'aquesta integració", ha explicat Portús.

De Suïssa a Osona i al món

Aquest II Col·loqui Internacional s'emmarca en la iniciativa SomaPsy. Es tracta d'un projecte nascut a Suïssa amb la finalitat d'establir una xarxa de professionals que treballin, a nivell global, per analitzar i trobar respostes a la problemàtica de la integració de la salut mental (la que ens ateny a nivell psíquic i de comportament) i la salut somàtica (la que se centra en el nostre cos).

L'any 2013, es va celebrar el primer col·loqui a la ciutat de Vevey (Suïssa), organitzat per la Fondation de Nant i l'Hôpital Riviera-Chablai, i aquest 2014 la ciutat de Vic s'ha convertit en seu de la segona edició de la mà del Consorci Hospitalari de Vic, en col·laboració amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la mateixa Fondation de Nant, impulsora de la xarxa.