← Altres notícies

Un nou model d'atenció millorarà el tractament de les alteracions del sòl pelvià

El Consorci Hospitalari de Vic i el servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de l'ICS posen en marxa un projecte conjunt per atendre de manera integral a Osona les patologies relacionades amb el sòl pelvià. Una de cada 10 dones requerirà una intervenció per problemes relacionats amb el prolapse genital.

Garantir que les pacients d'Osona rebin una atenció de la màxima qualitat en totes les patologies relacionades amb les alteracions del sòl pelvià. Amb aquest objectiu, el Consorci Hospitalari de Vic, responsable de l'atenció sanitària especialitzada a Osona, l'Institut Català de la Salut, que gestiona el servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) als centres d'atenció primària, i l'Hospital Clínic de Barcelona, com a centre d'alta especialització, han posat en marxa el nou Model d'atenció integral del Sòl Pelvià a Osona.

Es tracta d'un model que coordina la tasca de diferents especialistes com ginecòlegs, neuròlegs, rehabilitadors o proctòlegs, i dels diferents nivells assistencials (des dels CAP a l'Hospital), per atendre de manera específica i transversal a les pacients que pateixen aquest tipus de problemes de salut a la comarca d'Osona. És a dir: enlloc que les pacients siguin ateses de manera fragmentada, el seu cas s'abordarà de forma integral i multidisciplinària per oferir-li sempre l'atenció i el tractament més idonis per al seu cas. El nou model d'atenció s'ha presentat aquest passat 14 de maig en el marc de la jornada "Up-date de sòl pelvià", coorganitzada pel CHV i l'ICS i amb el suport de la FORES, i que ha reunit a Vic a més de 130 especialistes en aquesta matèria d'arreu del país.

Un problema de salut que afecta un 10% de les dones

L'embaràs, el part o algunes alteracions relacionades amb la menopausa poden debilitar o danyar la musculatura que sosté els òrgans ubicats a la pelvis (bufeta, úter o recte) i provocar que un o més d'aquests òrgans descendeixin a la vagina. És el que es coneix com a "prolapse genital". Un problema de salut que afecta de manera important a la qualitat de vida de moltes dones, doncs pot generar des de dolor, molèsties o estrenyiment, fins a incontinència urinària o anal (en un 5% i un 2,5% dels casos, respectivament).

Una de cada 10 dones requerirà al llarg de la seva vida una intervenció relacionada amb el prolapse genital (ja sigui per via quirúrgica o un tractament conservador), mentre que aquest problema afecta en diversos graus a la meitat de les parteres.