← Altres notícies

Prevenir el suïcidi: i jo, què hi puc fer?

El dia 10 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi. Des del CHV donem suport a aquesta iniciativa per contribuir a conscienciar la societat sobre un problema de salut que cada any costa més de 800.000 vides, 544 només a Catalunya. I tu, saps com pots ajudar a una persona amb risc de suïcidi?

El dia 10 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, amb l'objectiu de conscienciar la societat sobre aquest problema de salut que cada any costa més de 800.000 vides arreu del món, 544 l'any 2013 només a Catalunya.

Una inciciativa que, des de l'any 2003, promouen conjuntament l'Associació Internacional per la Prevenció del Suïcidi i l'Organització Mundial de la Salut. Enguany, amb el lema Preventing suicide: reaching out and saving lives (Prevenint el suïcidi: arribant i salvant vides), proposen abordar el suïcidi arribant a les persones en situació de risc, oferint-los suport i posant-les en contacte amb els serveis especialitzats, però també arribar a l'entorn d'aquells que han mort per suïcidi, els seus familiars i amics.

Com cada any, des del Consorci Hospitalari de Vic donem suport a la iniciativa i us convidem a participar per fer arribar aquest missatge al màxim nombre de persones: entre tots podem assolir una comunitat on les persones i les organitzacions s'involucrin en la prevenció del suïcidi.

Com ajudem a la persona amb risc de suïcidi?

És difícil imaginar el dolor psicològic extrem que porta algú a decidir que el suïcidi és l'única solució. Arribar a una persona que està en aquesta lluita, pot marcar la diferència. Una de les claus en la prevenció és l'interès i la preocupació per les persones vulnerables:

  •   Escoltar activament, sense emetre judicis de valor.
  •   Mostrar el nostre interès per allò que li passa.
  •   Trencar l'aïllament, afavorint la creació de lligams socials.
  •   Connectar-les a la vida amb la nostra presència.
I jo, què hi puc fer?
  •   Oferir suport a les persones amb risc de suïcidi.
  •   Escoltar a aquells que han perdut un ésser estimat.
  •   Donar a conèixer els recursos disponibles a la comunitat per a la prevenció i l'atenció.
  •   Unir esforços amb persones i organitzacions dedicades a aquesta tasca.

Si us plau, arriba i salva vides