← Altres notícies

7.600 osonencs s'han fet la prova de detecció precoç de càncer de còlon

El programa que financen el Rotary Club, Osona contra el Càncer i el CatSalut ja s'ha desplegat a les àrees bàsiques de salut de Vic, Santa Eugènia, Sant Hipòlit i Tona, i ara arriba a Torelló i la Vall del Ges. Gràcies a la detecció precoç ja s'han pogut diagnosticar 22 càncers abans que es manifestessin clínicament.

Des de principis d'any, un total de 7.694 homes i dones, amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys, han participat en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que s'està duent a terme a Osona. Un 6,91% de les proves inicials han donat positiu. En aquests casos, l'equip de Digestologia del Consorci Hospitalari de Vic proposa a la persona fer-se una colonoscòpia per veure'n la causa. L'objectiu és detectar si hi ha pòlips i extreure'ls, i així evitar que amb el temps puguin arribar a desenvolupar un càncer.

De les 426 colonoscòpies que s'han realitzat fins al moment, en un 8% dels casos s'ha detectat un tumor. En concret, gràcies al programa hi ha 22 persones a qui se'ls ha detectat un càncer abans que aquest es manifestés clínicament. Així mateix, en un 32% de casos s'han detectat adenomes (tumors benignes que poden acabar convertint-se en malignes) que requeriran que es facin controls durant els propers anys, i en un 17% pòlips de baix risc, que únicament requereixen participar de nou en el Programa quan se'ls torni a avisar.

La participació és clau

El de còlon i recte és el segon tipus de càncer que causa més morts a Catalunya, tant en homes com en dones, amb una supervivència als cinc anys al voltant del 50%. La detecció precoç és essencial, doncs permet oferir un tractament més resolutiu i amb un índex més alt de supervivència. Per això, és important aconseguir la màxima participació.

A Osona, el programa es finança gràcies a les aportacions del Rotary Club, Osona Contra el Càncer i el Servei Català de la Salut. Fins a finals de novembre, han participat la meitat (52,5%) de les 14.647 persones que han rebut la carta convidant-les a realitzar una senzilla prova inicial per detectar sang oculta en femta, que han d'anar a buscar gratuïtament a la farmàcia. Una participació superior a la mitjana que aquest cribratge té en altres territoris de Catalunya, però que encara està lluny de programes de detecció precoç que fa anys que funcionen, com el de càncer de mama.

Desplegament a Osona

Entre aquest any i el proper, es convidarà a participar en el programa de cribratge de càncer colorectal a 35.900 osonencs. El desplegament es va iniciar al gener i ja s'ha completat a les àrees bàsiques de salut de Vic Nord, Vic Sud, Sant Hipòlit de Voltregà, Santa Eugènia de Berga i Tona. Al gener, el programa arribarà a Torelló i la Vall del Ges, i al llarg del 2016 se'n completarà el desplegament a la resta de la comarca.