← Altres notícies

Osona aposta per la prevenció activa el Dia Mundial del Ronyó

La comarca d’Osona celebrarà el Dia Mundial del Ronyó amb una acció coordinada entre els professionals de l’atenció primària i l’especialitzada hospitalària amb l’objectiu de sensibilitzar a la població per prevenir, o en tot cas alentir, la malatia renal crònica.

La comarca d’Osona celebrarà el Dia Mundial del Ronyó amb una acció coordinada entre els professionals de l’atenció primària i l’especialitzada hospitalària amb l’objectiu de sensibilitzar a la població per prevenir, o en tot cas alentir, la malatia renal crònica. Amb el lema “Tenir els ronyons sans és cosa de tots”, aquest dissabte 14 de març al matí, un ampli equip de professionals de la infermeria i de la medicina promocionaran hàbits de vida saludable en una vela situada a la plaça Major de Vic, a tocar la confluència amb el carrer Verdaguer. També es preveu que es facin diferents tipus de proves entre les persones que ho desitgin per detectar factors de risc.

La malaltia renal crònica representa un dels problemes més importants de salut pública del segle XXI. Entre un 10 i un 11% de la població major de 20 anys pot patir una malaltia renal sense saber-ho. Si aquestes dades s’extrapolen a Osona, unes 16.000 persones podrien patir una malaltia renal sense ser-ne coneixedors. A desembre del 2008, a Osona, hi havia 180 persones en tractament substitutiu renal; 85 en hemodiàlisi i 11 en diàlisi peritoneal i d’aquests 10 ha estat trasplantats en el decurs de l’any.

Els professionals de la salut consideren que únicament amb una visió integral del pacient i una actitud proactiva, compartida amb tots els nivells assistencials, però sobretot amb atenció primària, i conscienciant el ciutadà de que també hi té un paper important, es podrà incidir de forma efectiva en la malaltia renal. El Sistema Integral de Salut d’Osona (SISO) afavoreix arribar a aquest punt de trobada.

Podeu consultar la nota de premsa completa descarregant el document (clicar la fletxa)