← Altres notícies

TIC i Salut: telemonitoritzar pacients crònics per millorar la seva qualitat de vida

Us expliquem un dels quatre projectes d'innovació que el Consorci Hospitalari de Vic presentarà a les Jornades R+D+I TIC Salut i Social. Es tracta del projecte de telemonitorització i seguiment remot de pacients amb malalties cròniques que coordina el Servei de Medicina Interna.

La prova pilot va començar a mitjans d'any amb una desena de pacients d'Osona, a cadascun dels quals se'ls va proporcionar un kit de monitorització format per una tauleta, pulsioxímetre, balança i tensiòmetre.

El sistema es basa en la solució tecnològica Ekenku, desenvolupada pel centre tecnològic de Catalunya Eurecat, i funciona de la següent manera. Una aplicació mòbil instal·lada a la tauleta permet recollir de manera automàtica informació de les constants del pacient (pols, pes, saturació d'oxigen en sang), alhora que es demana a l'usuari que comuniqui com es troba mitjançant una sèrie de qüestionaris integrats a la tauleta, que el metge pot editar remotament durant el període de seguiment.

A més d'emmagatzemar i gestionar les dades, la plataforma inclou eines per generar informes i auditories, per integrar-se en sistemes interdepartamentals, crear alarmes o gestionar notificacions, entre altres. Tot, per facilitar el seguiment, prevenció i promoció de la salut d'aquests pacients i, així, millorar la seva qualitat de vida.

L'objectiu de la prova pilot que s'està duent a terme a l'Hospital Universitari de Vic és validar aquesta solució de telemonitorització com un instrument segur en el seguiment de pacients, alhora que avaluar el seu impacte en la reducció del nombre de visites reals (a hospital de dia, urgències, CCEE) i dels reingressos. En definitiva, demostrar si a llarg termini és possible implantar i compatibilitzar la telemonitorització com un servei assistencial més.

Vic, capital tecnològica, capital de la salut

Les Jornades R+D+I TIC Salut i Social tindran lloc, els dies 29 i 30 de setembre, a l'edifici El Sucre de Vic, i el seu objectiu és potenciar les TIC aplicades a l'àmbit de la salut i el benestar social. Una plataforma per a la transferència de coneixement que, en aquesta sisena edició, la Fundació TicSalut organitza conjuntament amb el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu, la Universitat de Vic, l'ICS-Catalunya Central, les EBA de Vic i de Centelles, Mobile World Capital Barcelona i Euroregió Pirineus-Mediterrània, amb la secretaria tècnica de la FORES.