← Altres notícies

'Pren-te el pols', la nova estratègia de Salut per detectar la fibril·lació auricular i prevenir l'ictus

Un de cada cinc ictus tenen l'origen en la fibril·lació auricular, una arítmia que pateixen -sovint sense saber-ho- uns 800 osonencs majors de 60 anys. Per revertir aquesta situació, el Departament de Salut posa en marxa la Ruta assistencial de la Fibril·lació Auricular i durà a terme, des d'avui i fins a mitjans de desembre, la campanya de conscienciació 'Pren-te el pols'.

Un de cada cinc ictus tenen l'origen en la fibril·lació auricular, una arítmia que pateixen -sovint sense saber-ho- uns 800 osonencs majors de 60 anys. Per revertir aquesta situació, el Departament de Salut posa en marxa la Ruta assistencial de la Fibril·lació Auricular (Ruta FA).

Es tracta d'un sistema estructurat de diagnòstic ràpid i de cribratge de persones que pateixen aquest tipus d’arítmia, amb el qual es vol millorar-ne la detecció, el diagnòstic i el tractament. La nova ruta s’implementarà, de manera pionera, a la nostra comarca i a uns altres quatre territoris de Catalunya.

En paral·lel, des d’avui i fins a mitjans de desembre, es durà a terme la campanya 'Pren-te el pols', un programa de detecció de les arítmies i de prevenció de l'ictus, dirigit a conscienciar la població major de 60 anys del risc d’aquesta patologia, i que vol convertir en un hàbit de salut l’acció d’anar a prendre’s el pols a la farmàcia o al CAP.

Com hi participem?

La Ruta FA i el programa ‘Pren-te el pols’ tindran com a agents clau els professionals dels hospitals i centres d’atenció primària, els farmacèutics comunitaris i els tècnics de salut dels municipis. Hi haurà cartells i tríptics als centres informant dels riscos i comminant a què les persones s'adrecin a la farmàcia perquè els prenguin el pols. Quan a la farmàcia detectin una persona amb pols irregular, li donaran un full de derivació per anar al seu CAP, on se li farà un electrocardiograma i, si es detecta FA, se li programarà una visita mèdica per al mateix dia. Des dels CAP o, quan aquests estiguin tancats, des de les farmàcies, es derivaran a l'Hospital Universitari de Vic aquells pacients inestables hemodinàmicament o que portin menys de 48 hores d'evolució.

Què és la fibril·lació auricular?

La fibril·lació auricular (FA) és l’arítmia cardíaca més freqüent i multiplica per cinc les probabilitats de patir un ictus. Es produeix quan el cor no fa una contracció efectiva. Això afavoreix les turbulències de la sang, que, en viatjar pel torrent sanguini, poden provocar un coàgul. Tot i que pot afectar persones de diferents perfils, és més habitual en persones de 60 anys o més, i presenta una major prevalença entre les dones. De fet, entre el 8 i el 10% de la població de 60 anys té arítmia, un percentatge que augmenta amb l’edat. A causa de l’envelliment, es calcula que la població amb FA es doblarà en els propers 30 anys.