← Altres notícies

L’Hospital Universitari de Vic redueix la mortalitat i els reingressos en els pacients més fràgils

El treball interdisciplinar, l'alta especialització i una atenció centrada en la persona i les seves necessitats, han permès millorar tant els resultats en salut com l'experiència del miler de pacients que s'atenen cada any a la Unitat Geriàtrica d'Aguts.

La Unitat Geriàtrica d'Aguts (UGA) s'ha consolidat definitivament, aquest 2016, a la unitat 6.2 de l'Hospital Universitari de Vic. Malgrat que fa ja pràcticament 20 anys de la creació de la primera unitat específica d'atenció geriàtrica a l'Hospital, no fou fins fa 8 anys que es posà en funcionament una UGA mèdico-quirúrgica -d'atenció compartida entre serveis mèdics i quirúrgics-, pionera a nivell estatal. L'experiència i el treball realitzat al llarg d'aquesta última dècada ha permès a la unitat adquirir entitat pròpia i consolidar un equip de treball especialitzat en l'atenció a persones en situació de fragilitat i complexitat.

87 anys, fràgil i amb malaltia crònica

La UGA ocupa tota una ala de la sisena planta de l'HUV, té capacitat per a 20 llits i està dissenyada per atendre un miler de pacients l'any. El perfil de pacient ingressat és el d'una persona especialment fràgil (el 92% tenen criteris de fragilitat), amb una edat mitjana de 87 anys, deteriorament cognitiu (en la meitat dels pacients) i malalties cròniques avançades (45% dels casos).

Com funciona la unitat?

La UGA ofereix un procés d'atenció centrat en la persona (ACP) i en les seves necessitats, que parteix d'una aproximació multidimensional bio-psico-social-espiritual. En el cas de les persones grans fràgils, requereix tant d'un coneixement expert com d'un model d'atenció compartida entre diferents perfils professionals (infermers, auxiliars, metges, farmacèutics, fisioterapeutes, treballadors socials, nutricionistes) de diferents serveis mèdics (liderat per l'equip de Geriatria) i quirúrgics (actualment Traumatologia i Cirurgia Vascular).

Els resultats d'aquesta intervenció especialitzada i interdisciplinar són un estada mitjana de 5,7 dies, quan en aquest tipus de pacients sol superar els 10 dies, una mortalitat un 14,5% menor -en comparació amb altres centres i unitats de l'Estat- i un 17,3% menys de reingressos. A més, gràcies a un procés d''optimizació terapèutica', en molts pacients s'aconsegueix reduir significativament la quantitat i diversitat de medicació que prenen, sobretot en aquells en situació de malaltia crònica avançada.

Col·laborar pensant sempre en el millor per al pacient

Una de les fortaleses de la UGA és la pràctica col·laborativa entre diferents professionals, que té com a principal objectiu millorar els resultats de salut, l'experiència del pacient i l'eficiència de les intervencions que es duen a terme. Per aquest motiu, es realitzen sessions diàries interdisciplinàries on s'acorden els objectius terapèutics per a cada pacient, el nivell assistencial i la planificació de l'alta per garantir la continuïtat de l'atenció.

El model de cures, que guia la pràctica de l'equip infermer, es basa en l'orientació a la persona i les seves necessitats, en garantir la qualitat de la pràctica clínica i en liderar la prevenció de les complicacions. Així, com una part més de la cura dels pacients, l'equip infermer actua de manera proactiva per detectar i prevenir l'aparició de síndromes geriàtriques habituals com la davallada funcional, la síndrome confusional, la desnutrició, la disfàgia, el restrenyiment, les úlceres per pressió o les caigudes, entre d'altres.

Més enllà dels bons resultats assistencials, es preveu que la consolidació de la UGA permeti també seguir avançant com a nucli de formació i de recerca, tant per a l'equip de la unitat, com per als metges interns residents (MIR).

L’equip de la Unitat Geriàtrica d’Aguts integra professionals de múltiples disciplines.