← Altres notícies

Augmenta l'oferta d'habitatge per a persones amb pocs recursos i malaltia mental

El Consorci Hospitalari de Vic i Càritas Arxiprestal de Vic han reeditat el conveni que proporciona 8 places d'habitatge a usuaris d'Osona Salut Mental amb pocs recursos econòmics i amb diagnòstic de malaltia mental o patologia dual. 

El doble d'usuaris d'Osona Salut Mental podran beneficiar-se, aquest 2017, dels pisos que Càritas Arxiprestal de Vic té al Barri d'Osona de Vic.

Càritas Arxiprestal de Vic i el Consorci Hospitalari de Vic -que gestiona Osona Salut Mental- han reeditat el conveni a través del qual s'impulsa un servei d'habitatge, per a pacients amb malaltia mental, en situació de marginació i que no poden accedir a cap recurs de la xarxa pública d'habitatge.

L'acord subscrit amplia i substitueix l'anterior conveni que ja existia entre les dues entitats -signat el 2009- per al mateix servei. La novetat és que, enguany, s'amplia l'oferta de places, passant de 4 a 8, ja que Càritas cedeix un nou habitatge i, per tant, seran un total de 2 pisos, amb 4 places cadascun.

Al llarg dels més de 7 anys de vida del servei, se n'han beneficiat 16 persones, amb una mitjana de 4 usuaris l'any. El percentatge d'homes ha estat major que el de dones, tot i que els pisos es contemplen mixtos. Les places s'han anat adaptant segons la demanda de cada moment.

Habitatge compartit, digne i temporal

El conveni té com a objectiu proporcionar un habitatge compartit, digne i temporal a alguns usuaris d'Osona Salut Mental amb problemàtica social i que disposen de pocs recursos econòmics. El recurs busca que la persona tingui garantida la cobertura de les seves necessitats bàsiques i, alhora, pugui treballar les habilitats socials -com el respecte i l'empatia pels seus companys de pis-, i potenciar l'autonomia per tal que, un cop finalitzada l'estada al pis, pugui reinserir-se al mercat d'habitatge normalitzat o a un recurs de la xarxa pública més adequat per la seva situació personal.

Els pisos compten amb dues habitacions dobles, sala d'estar, cuina oberta al menjador, safareig i bany complet.

Per vetllar pel bon funcionament dels habitatges, un monitor d'Osona Salut Mental fa un acompanyament setmanal als usuaris i s'organitzen comissions mixtes de seguiment i assembles periòdiques amb el grup de convivència. Un treballador social de cada una de les entitats actua com a referent, per facilitar la relació entre els diferents equips assistencials i garantir una major agilitat i eficàcia en la consecució dels objectius.

Perfil d'usuari: home o dona sol, sense sostre i sense suport familiar

El perfil d'usuari beneficiari del servei és el d'un home/dona sol, amb manca de família o xarxa social de suport, d'una edat compresa entre els 18 i 65 anys, amb diagnòstic de malaltia mental o de patologia dual -que hagi realitzat un procés de desintoxicació de tòxics que garanteixi l'abstinència- i amb una situació econòmica precària.

La Laura és una de les usuàries dels pisos