← Altres notícies

Dedica un minut, canvia una vida

El 10 de setembre és el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. Amb motiu d'aquesta celebració, el Consorci Hospitalari de Vic s'uneix a altres professionals i entitats d'arreu del món, fent difusió i potenciant el coneixement sobre el suïcidi i la manera com podem contribuir a prevenir-lo.

Per participar en la campanya "Mostra al món el teu suport a la prevenció del suïcidi", cal encendre una espelma prop d'una finestra el dia 10 de setembre a les 20:00 h per recordar l'ésser estimat que vam perdre i per donar suport als que han sobreviscut després d'intentar suïcidar-se.

A banda de l'encesa de l'espelma, es farà la projecció del documental "800.000" a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Vic. La sessió, adreçada sobretot als professionals, comptarà amb un debat posterior a càrrec de diferents especialistes del servei de Psiquiatria i Salut Mental i amb l'experiència personal de l'Anna Casals.

800.000 morts a l’any

Cada any, moren al món més de 800.000 persones a causa del suïcidi i hi ha 25 vegades més de persones que ho intenten. Darrera d'aquestes estadístiques, hi ha les històries individuals d'aquells que, per diferents motius, han qüestionat el valor de les seves pròpies vides. Cada una d'aquestes persones forma part d'una comunitat que té un paper important a l'hora de donar suport a aquelles persones que són vulnerables.

Aquest sentiment es reflecteix en el lema del dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi 2017: "Dedica un minut, canvia una vida". Com a membres de comunitats, és la nostra responsabilitat tenir cura d'aquells que poden estar lluitant, estar amb ells i animar-los a explicar la seva història per si mateixos i amb el seu propi ritme. Oferir una paraula amable de suport i escoltar sense judicis pot marcar la diferència.

Sovint descriuen adonar-se'n que no volien morir, que volien que algú intervingués i els aturés. Molts diuen que van buscar activament a algú que pogués entendre la seva desesperació i els preguntés si estaven bé.

La vida és preciosa i de vegades és precària. Dedicar un minut per arribar a algú - un complet desconegut, un familiar proper o un amic - pot canviar el curs de la seva vida. Ningú ha de tenir totes les respostes però estar atent i escoltar d'una manera oberta pot prevenir el suïcidi.

Traducció del text Wold Suicide Prevention Day - International Association for Suicide Prevention.