← Altres notícies

Un 24% dels 1.697 parts atesos durant el 2009 al Consorci Hospitalari de Vic són naturals

Al llarg de l’any 2009, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha atès 1.697 parts. D’aquests, 1.457 s’han assistit des del sector públic i 240 des de l’àmbit privat o mutual. Aquestes dades posen de manifest que, respecte al 2008, hi ha hagut un decreixement del 7,5% en els parts atesos al CHV. Això trenca la tendència de la darrera dècada que, a excepció del 2006, ha mantingut una línia creixent.

S’incrementa la demanda de part natural

El Consorci Hospitalari de Vic és una de les primeres institucions que el Departament de Salut va acreditar per tal que pogués oferir l’assistència natural al part normal. El CHV ha vist augmentar, en els dos darrers anys, la demanda d’aquesta opció en que es respecta el procés fisiològic del part i únicament hi ha una observació i un control obstètric. De fet, l’equip sanitari només actua quan és estrictament necessari amb la finalitat de resoldre algun problema.

Durant aquest passat 2009, l’equip de professionals d’obstetrícia ha atès 412 parts naturals, el que representa un 24,3% del total. I és que cada vegada hi ha més dones que volen que el seu part es desenvolupi de manera menys medicalitzada i intervencionista. Alhora, volen participar més activament en tot aquest procés.

El part natural en un entorn hospitalari permet una assistència en un entorn adequat, aportant confort i suport, al mateix temps que es garanteix el màxim control i una resposta ràpida i adequada en el cas que sigui necessari. Perquè així sigui, es compta amb unes instal·lacions adequades on la futura mare es pot moure amb total llibertat. A més, hi ha una banyera que permet que el part es pugui desenvolupar a l’aigua, així com una decoració càlida, pilotes per a la dilatació i altres accessoris idonis per al part natural.

Està previst que, a mig termini, el CHV pugui incorporar noves millores i que s’adeqüin nous espais per encara fer més confortable tot el procés relacionat amb el part.

Novetats al servei mares i nadons

Durant l’any 2009, el Consorci Hospitalari de Vic també ha implantat la visita prenatal al pediatre. Aquesta es fa en aquells casos en què, durant l’embaràs, el ginecòleg o la llevadora detecten possibles problemes o alteracions en el fetus. Així, la futura mare és derivada al pediatre per fer aquesta consulta prenatal on s’informa a la mare dels possibles problemes que pot tenir el nadó. Es tracta d’avançar-se al possible tractament en el post-part immediat alhora que s’aconsegueix tranquil·litzar a la progenitora.  

Donació de sang del cordó umbilical

Durant els darrers 12 mesos s’han registrat 240 donacions de sang del cordó umbilical. Aquestes donacions són possibles després que l’any 2008 el Consorci Hospitalari de Vic, juntament amb el Banc de Sang, endegués el programa de donació de sang del cordó umbilical, una donació que cal fer en el moment del naixement. La sang que s’extreu del cordó umbilical conté una gran quantitat de cèl·lules mare que poden ser utilitzades per curar algunes malalties com ara la leucèmia o altres alteracions de la medul·la òssia.  

Altres dades

De tots els parts atesos durant el 2009, 30 han estat múltiples, o sigui bessons. En 334 casos ha estat necessari fer una cesària i en 801 casos s’ha administrat l’anestèsia epidural.