← Altres notícies

El brot de tuberculosi a Osona es manté estable

El Secretari de Salut Pública de Catalunya, Dr. Joan Guix, ha actualitzat recentment les dades disponibles sobre el brot de tuberculosi pulmonar a Osona que afecta, des de finals de febrer, a tres persones residents a la comarca.

Arran de la detecció del primer cas de tuberculosi pulmonar, a finals de febrer, es va procedir a estudiar els contactes més propers de l'afectat, entre els quals es va detectar un segon cas. Posteriorment, en l'estudi dels cercles laborals d'aquests, es va detectar el tercer afectat. Tots tres casos -treballadors de l'escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga- estan ingressats a Barcelona, en situació estable, seguint el corresponent tractament antituberculós.

Per descartar que el brot s'hagi estès, Salut ha fet proves de tuberculina a 81 persones (10 persones de l'entorn familiar i 71 treballadors de l'escorxador). Els testos confirmen que hi ha 48 casos de persones infectades (portadores del microorganisme), però cap malalt nou.

Segons Joan Guix, secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, aquest és un fet molt freqüent en les persones de mitjana edat i, sobretot, en les que procedeixen de països subdesenvolupats, ja que la mateixa vacuna contra la tuberculosi fa que els resultats siguin positius.

A partir d'aquest dimarts, una setantena de persones més dels cercles laborals o familiars dels 3 afectats se sotmetran a la prova de la tuberculina per detectar si han estat en contacte amb el bacil de Kock.

Els símptomes i la transmissió de la tuberculosi

La tuberculosi és una malaltia transmissible produïda pel microbi Mycobacterium Tuberculosis que pot afectar a diversos òrgans. Quan afecta als pulmons es transmet per l'aire en el moment de parlar, esternudar o tossir.

Els símptomes més freqüents de tuberculosi pulmonar són: tos que dura 15 dies o més, febre elevada, cansament i pèrdua de pes. La mesura principal que cal prendre en cas de tuberculosi pulmonar és l'estudi dels contactes íntims de la persona afectada amb l'objectiu de descartar nous possibles malalts, detectar infectats i oferir tractament si s'escau.

Cal diferenciar entre malaltia tuberculosa (malaltia) i infecció tuberculosa latent (infecció). Els pacients amb malaltia, sempre que hi hagi afectació pulmonar, poden transmetre el bacteri mentre que les persones amb infecció no poden transmetre'l ja que el tenen adormit; en aquesta situació la persona està infectada però no malalta. La tuberculosi és una malaltia que es pot curar si se segueix bé tot el tractament indicat pels professionals sanitaris. En cas de tenir tos durant dues o tres setmanes cal anar al metge.

La roda de premsa, el dilluns 12 de març, va anar a càrrec del Secretari de Salut Pública de Catalunya, Dr. Joan Guix, la gerent de la Regió Sanitària, Dra. Marta Chandre i la Sub-directora Regional a la Catalunya Central, Sra. Imma Cervós.