← Altres notícies

El Consorci Hospitalari de Vic ofereix un programa de suport psicològic per als adolescents amb diabetis

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha posat en marxa un innovador programa  adreçat a adolescents diabètics que, una vegada diagnosticats, han d’assimilar que han de conviure amb aquesta malaltia crònica que requereix un estil de vida que comporta limitacions. L’equip de professionals del CHV que treballen en l’àmbit de la diabetis infantil vol donar eines per ajudar als joves diabètics que han de portar un règim alimentari i físic diferenciat al dels seus companys.

El programa, que ha desenvolupat un equip multidisciplinari del CHV, coordinat pels serveis de Pediatria i Salut Mental, rep el nom d’“Afrontament de situacions d’estrès i autoestima” i, a partir del suport psicològic, té per objectiu abordar els problemes dels propis adolescents i, alhora, l’estrés que suposa patir una malaltia crònica com és la diabetis i que els pot fer sentir diferents als seus companys.

En les sessions s’ajuda a l’adolescent a afrontar millor la malaltia i d’aquesta manera es vol repercutir a un millor control. Es busca el benestar físic però també el psicològic en una època, l’adolescència, que ja de per si és problemàtica i difícil per a la persona i que, per tant, fa que es porti pitjor la malaltia. Les sessions són molt interactives i els joves comparteixen les seves experiències per trobar punts en comú i poder abordar sol·lucions als conflictes que se’ls poden presentar.

El programa està adreçat als tos els pacients, de 13 a 18 anys que es visiten al Consorci Hospitalari de Vic. Es fan vuit sessions, cada 15 dies, d’una hora i mitja de durada, conduïdes per una psicòloga infantil i supervisades pel servei d’endocrinologia infantil.

El CHV incorpora una tècnica innovadora per als diabètics
Per altra banda, en el marc de la implementació de propostes d’innovació, el Consorci Hospitalari de Vic ha avaluat una tècnica pensada per a malalts diabètics que estalvia visites als centres sanitaris i millora la qualitat assistencial.

Aquesta tècnica s’ha aplicat de forma pilot durant els darrers mesos a nens i nenes amb diabetis tipus 1. El procés per controlar l’hemoglobina glicosilada capil·lar (HbA1C), consisteix en obtenir, el mateix dia de la visita a l’especialista, una única gota de sang per analitzar-la. Abans d’implantar-se aquesta tècnica, el pacient havia de realitzar una analítica de sang venosa 15 dies abans de la visita.

A banda de l’estalvi de temps i viatges als centres assistencials, es tracta d’una tècnica menys invasiva que l’extracció de sang per via venosa i això evita el dolor o les possibles complicacions (infecció, hematoma…) que se’n deriven.

Dia mundial de la diabetis
En motiu del Dia Mundial de la Diabetis, el Consorci Hospitalari de Vic col·labora amb la delegació a Osona de l’Associació de Diabètics de Catalunya que organitza diferents actes a Osona i el Ripollès, tant aquest cap de setmana com el proper. La primera activitat,  serà una xerrada a l’Aula d’Hostaleria del Ripollès, aquest divendres, per part de la dietista i educadora en diabetis del CHV, Montse Castells. Diumenge, a Taradell, hi ha programada la caminada, “Caminem units per la diabetis”, que sortirà a 2/4 9 del matí de la plaça de les Eres. La setmana vinent continuaran les activitats.