← Altres notícies

384 ingressos en un any a l’Hospital General de Vic per la Malaltia Pulmonar Obstructiva, molt relacionada amb el tabaquisme

El tabaquisme és el culpable del 90% dels casos de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i que a la comarca d’Osona va comportar l’any passat 384 ingressos a l’Hospital General de Vic. L’esperança de vida dels afectats per aquesta patologia es redueix, de mitjana, 15 anys, i sovint comporta una pèrdua significativa de qualitat de vida.

Avui dimecres, 18 de novembre, se celebra el Dia Mundial de la MPOC amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre aquesta malaltia i, a la vegada, difondre hàbits saludables que ajudin a prevenir-la. La principal recomanació és no fumar i la resta de consells corresponen als bàsics d’una vida sana: menjar bé evitant greixos, caminar o fer exercici físic.
La MPOC és una malaltia que “progressa lentament, no té curació i que aconseguim frenar-la amb la medicació i els consells mèdics”, segons comenta el Dr. Joan Serra, cap clínic de pneumologia del Consorci Hospitalari de Vic. Els símptomes comencen amb tos als matins, amb secrecions de mucositats bronquials i, posteriorment, ofegament al pujar escales o fer esforços, encara que siguin mínims.
El servei de pneumologia del Consorci Hospitalari de Vic ha detectat en els darrers anys un creixement de la incidència de la malaltia, sobre tot en les dones, fins arribar actualment a un 20% sobre el total. La relació d’aquest increment amb l’hàbit del tabac és directa. Gairebé el 10% dels malalts que van ser alta a l’Hospital General de Vic van haver de reingressar per complicacions associades, com poden ser sobreinfeccions respiratòries, pneumònies, insuficiències respiratòries, etc.
Tot i que en altres territoris la contaminació també és un element a tenir en compte en aquesta malaltia pulmonar, a Osona és insignificant. Únicament a Manlleu s’havia detectat que algunes activitats relacionades amb el tèxtil afavorien la MPOC.

Un 25% dels fumadors acaben amb MPOC
Els estudis científics demostren que d’entre tots el fumadors, n’hi haurà el 25% que patirà la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica i que d’entre els afectats un 20% necessitarà el suport d’oxigen extern per viure.
El tractament més habitual en aquesta malaltia és el de fàrmacs broncodilatadors, el més conegut dels quals és el Ventolín. També és recomenable fer sessions de fisioteràpia respiratòria. De totes maneres, el més important és deixar de fumar el més aviat possible perquè la malaltia, que és molt invalidant, no progressi tant rapidament. L’oxígen se sol aplicar en fases avançades.

Educació per conviure amb la malaltia
Els especialistes pneumòlegs consideren molt important que els malalts aprenguin a conviure amb aquesta malaltia que els genera una sensació d’ofeg permanent. Per això s’aconsella compartir experiències amb d’altres persones amb aquesta problemàtica.
A l’Hospital General de Vic, recentment, es va fer una sessió amb malalts, familiars i metges, amb el suport de la Societat Espanyola de Pneumologia (SEPÂR), per educar en aquesta malaltia crònica i que afecta el 9% de les persones de més de 60 anys, una part de les quals tenen, a més del antecedents del tabaquisme, una presdisposició genètica.