← Altres notícies

Nova edició del Manual de vacunacions de Catalunya

El Departament de Salut ha renovat aquest estiu el Manual de vacunacions de Catalunya, una eina útil per als professionals sanitaris que recomanen o administren vacunes i que recull les actualitzacions del calendari de vacunes vigent des del 2016.

El document, que actualitza el de l'any 2006, l'ha elaborat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, amb la participació de més de 40 experts, en el marc del Consell Assessor de Vacunacions, on hi són representades les societats científiques relacionades amb aquesta matèria.

L'edició actual del Manual de vacunacions és la cinquena des que la Generalitat de Catalunya va assumir les competències de salut pública l'any 1980. Des de llavors s'han publicat 14 calendaris de vacunacions; el nombre de malalties cobertes per la immunització ha passat de 7 a 15, i el rang de l'edat vacunal ja no es limita a la infància sinó que abasta tota la vida. A més de les sistemàtiques, hi ha vacunes que s'apliquen a persones que presenten patologies o conductes que augmenten el risc de contraure algunes malalties, per la qual cosa contínuament apareixen noves recomanacions de vacunació que els professionals sanitaris necessiten conèixer.

El calendari especifica quines vacunes es recomanen, a quina edat i de quines malalties protegeixen. Les vacunes recomanades al calendari de vacunacions de Catalunya són gratuïtes.

El calendari vigent (2016) protegeix contra 15 microorganismes mitjançant 12 vacunes: