← Altres notícies

El Consorci Hospitalari de Vic detecta en un any 15 nous casos d'infecció per VIH

Aquest dimarts, 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial Contra la Sida i la prevenció continua sent l’eina més important per fer-hi front. Durant l’any 2008 el Consorci Hospitalari de Vic va detectar 15 nous casos d’infecció per VIH, 6 dels quals ja havien desenvolupat la Sida. I és que el fet de diagnosticar-ho el més aviat possible, continua sent clau en la malaltia.

La sida no es cura però es pot controlar amb medicació i, com menys avançada està la malaltia, més eficaç és el tractament. A part de la prevenció, una molt bona recomenació és que qualsevol persona que hagi tingut una situació de risc, es faci la prova. A Europa i, concretament a Espanya, es calcula que un 30-35% de les persones amb VIH no saben que estan infectades i, per tant, no poden beneficiar-se del tractament actual que és altament eficaç i tenen més risc d’emmalaltir i de mort. A més, aquest grup de pacients suposa un elevat risc de contagi per a altres persones no infectades.
El test per saber si una persona és portadora del VIH es pot fer al metge de capçalera, a l'hospital i, des de principis d'any, a algunes farmàcies, que en el cas d’Osona són la Farmàcia Tañà, al Passeig de la Generalitat i la Farmàcia Illa-Català, a la plaça Paradís, de Vic. Les proves són totalment gratuïtes i anònimes.
Avui en dia, la principal via de transmissió és la sexual.  Actualment el perfil de la persona amb risc d’infecció per VIH és el d’una persona sexualment activa, que no utilitza preservatiu i sense parella estable. La mesura de prevenció més important és utilitzar sempre el preservatiu, especialment quan es desconeix l’estat serològic de la persona.
Pel que fa al tractament, avui en dia s’han minimitzat els efectes secundaris i s’ha reduït el nombre de pastilles. Concretament s’ha passat de tractaments amb quinze o més pastilles al dia, a una o dues i amb un perfil de toxicitat molt menor. En resum, podem parlar de tractaments més segurs, molt més fàcils de fer i amb una elevada eficàcia, que influeixen positivament en la qualitat de vida de les persones interferint molt menys en la seva vida quotidiana.