← Altres notícies

El CHV premia tres investigacions sobre cures intensives, resistència bacteriana i pal·liatius

L'Hospital Universitari de Vic ha acollit aquest dijous la inauguració del Curs acadèmic 2018-2019, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic.

Com és tradicional, l'acte ha estat escenari de l'entrega dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pel professionals durant el 2017. Com a novetat, els premis han incorporat dues noves categories: millor article sorgit de projectes del CHV en l'àmbit de la infermeria; i millor article sobre un cas clínic.

Enguany, han estat guardonades quatre investigacions que han estat publicades en prestigioses revistes científiques nacionals i internacionals. En la categoria d'articles sorgits de projectes del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat ha decidit premiar l'estudi d'un equip d'investigadors liderat pel Dr. Estaban Alberto Reynaga sobre l'impacte clínic i la prevalença d'un bacteri resistent als antibiòtics (Stephylococcus Aureus) en una zona amb alta densitat d'explotació porcina. L'article estudia i detalla les diferències entre dues varietats del mateix bacteri, conegut com a MARSA.

En la categoria de nova creació d'articles sorgits de projectes propis del CHV en l'àmbit de la infermeria, s'ha reconegut la investigació de Xavier Palomar sobre el temps que requereixen les intervencions en pacients crítics en una Unitat de Cures Intensives.

En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions amb estudis multicèntrics, s'ha reconegut una investigació sobre l'atenció pal·liativa precoç en la que ha participat, entre d'altres, el geriatre Dr. Jordi Amblàs, juntament amb el professor i metge escocès Scott Murray -un dels referents internacionals en la recerca sobre pal·liatius.

En l'àmbit de la millor comunicació, s'ha reconegut l'estudi realitzat per Judit Pons -i altres professionals de Cures i del servei de Psiquiatria- sobre la relació que existeix a la comarca d'Osona entre els determinants socials de la salut i la conducta suïcida.

Per últim, en una altra de les noves categories de cas clínic, s'ha premiat l'article publicat a la Revista Española de Geriatria y Gerontología, liderat per la resident de Geriatria Maricelis Cruz, sobre la miositis per cossos d'inclusió -una patologia degenerativa i inflamatòria que provoca una debilitat lentament progressiva a les extremitats-.

Al final de l'acte, s'ha entregat també un diploma als dos professionals que en l'últim curs han llegit la tesi i han obtingut el títol de Doctor: Dra. Núria Llopart i Dr. Òscar Mascaró.

La recerca, cabdal per al progrés de les organitzacions sanitàries

El Curs acadèmic 2017-2018 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'universitari. Cada dijous al llarg de tot l'any, s'oferiran a la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca. En aquesta sessió inaugural, el ponent convidat ha estat el director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i del Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut, Dr. Sebastià J. Santaeugènia, que ha impartit la conferència "Reptes en atenció a la cronicitat en l'àmbit hospitalari d'aguts".

Foto de família de tots els guardonats i representants del CHV i la FHSC
Conferència del Dr. Sebastià J. Santaeugènia
Una de les premiades, Judit Pons, en el moment de recollir el premi