← Altres notícies

Osona i el Ripollès, a l’avançada de Catalunya en la diàlisi que es fa a domicili

Un 14% dels malalts nefrològics d’Osona i el Ripollès que necessiten dialitzar-se ho fan al seu domicili. L’acció del Consorci Hospitalari de Vic, sovint coordinada amb els serveis d’atenció primària, ha permès millorar la qualitat de vida i el confort de persones malaltes dels ronyons, sovint d’edat avançada i amb problemes de dependència.

El percentatge de malalts que es poden acollir a diàlisi peritoneal –nom de la tècnica a domicili- se situa un 10,5% per sobre de la mitjana catalana, segons dades del Registre de Malats Renals de Catalunya. La implementació de la tècnica de la diàlisi peritoneal a Osona i el Ripollès, beneficia directament a 15 persones i d’ençà que es va implantar ha tingut un creixement constant d’usuaris.

Els malalts amb renals crònics que necessiten diàlisi reben àmplia informació mitjançant el Programa d’Ajuda a la Decisió que permet als pacients afectats d’insuficiència renal crònica  decidir el tractament més adient a la seva situació després d’haver rebut informació personalitzada sobre les diferents tècniques dialítiques. En el cas de la diàlisi peritoneal els malalts tenen el suport permanent dels professionals i únicament es desplacen a l’hospital cada dos mesos, o segons les necessitats.

En el decurs d’aquest darrer any 2009 van iniciar diàlisi un total de 32 persones, de les quals 7 van optar per la diàlisi peritoneal continua a domicili i els altres 25 per l’hemodiàlisi a l’Hospital General de Vic.

 

40 pacients en diàlisis del CHV estan pendents de trasplantament de ronyó

A finals d’aquest any passat hi havia un total de 104 persones fent diàlisi a Osona i el Ripollès, dels quals 40  estan a la llista de trasplantament de ronyó o pendents de fer les proves per ser-hi inclosos. L’any passat es van poder beneficiar de trasplantament 9 persones. Mentrestant, la majoria dels malalts se sotmeten a sessions d’hemodiàlisi a l’Hospital General de Vic. En total, en el darrer exercici, es van fer un total de 14.915 sessions de diàlisi.

La nova unitat d’hemodiàlisi ha permès millorar el confort del pacients, ara amb un entorn amb més llum i espai. Els actuals horaris també ajuden a conciliar les sessions amb l’activitat diària.

 

Una part important dels malalts del ronyó són diabètics

Aquest dijous vinent, dia 11 de març, se celebra el Dia Mundial del Ronyó que enguany es focalitza en la diabetis, una malaltia que va en augment i que esdevé  una de les causes més freqüent de malaltia renal crònica. Entre un 15% i un 20% de persones amb diabetis melitus juvenil i entre un 20% i un 40% del que tenen diabetis tipus 2 o de l’adult acaben desenvolupant insuficiència renal crònica.

Enguany el Dia Mundial del Ronyó se centra  te per lema “Malaltia renal i diabetis: Controli la diabetis i protegeixi els seus ronyons”. La voluntat és que aquesta jornada serveixi de sensibilització per a la població en general i, en particular, per a les persones amb més risc, com poden ser els hipertensos, els diabètics i pacients amb malalties cardiovasculars.