← Altres notícies

El Centre de Dia Josep Roqué de Manlleu inaugura la Unitat d’Atenció a les Demències

El Centre de Dia Josep Roqué i Castell de la Fundació Hospital Sant Jaume de Manlleu inaugura aquest proper divendres, a les 6 de la tarda, la nova unitat especialitzada en l’atenció a persones afectades de demències.  El nou servei, que ocuparà la segona planta de l’edifici que actualment ja integra el centre de dia, al carrer Montseny 72, permetrà acollir un total de vint persones diàries que estiguin afectades per Alzheimer o altres tipus de demències que habitualment es manifesten en persones d’edat avançada.

La Unitat d’Atenció a les Demències, que neix fruit de la voluntat popular i de diferents institucions públiques i privades, estarà obert de dilluns a divendres de 2/4 de 9 del matí a 2/4 de 7 de la tarda. El servei als usuaris serà integral, amb l’objectiu d’estimular les persones afectades de demències i retardar el procés que va associat a aquestes malalties degeneratives. Entre les activitats per alentir el deteriorament cognitiu hi ha les relacionades amb l’escriptura, el càlcul, l’abstracció, etc. També estan previstes accions per mantenir l’activitat motora.

La gestió del Centre de Dia Josep Roqué  i Castell correspon al Consorci Hospitalari de Vic que disposa d’un equip multidisciplinar per posar en funcionament la nova Unitat d’Atenció a les Demències. Es disposarà de servei d’infermeria, fisioteràpia, servei social, servei religiós, menjador,  perruqueria, etc.

Una unitat que s’ajusta a una normativa exigent

La normativa oficial que s’ha d’aplicar a les unitats d’atenció a les persones amb demències és especialment rigorosa i exigent donades les característiques d’una malaltia que, en determinats períodes de l’evolució de la patologia, solen manifestar agressivitat, intents de fugida, etc. Al Centre de Dia Josep Roqué, d’acord amb la normativa, la unitat és tancada, amb la qual cosa les possibilitats que els usuaris puguin escapar-se es redueix substancialment.

Els treballs d’acondicionament de la segona planta del Centre de Dia, que fins fa poc era buida, han tingut un cost de 105.000 euros i s’ha comptat amb el suport del departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat  i la Fundació La Caixa.

El nou servei compta amb dues estances àmplies, una de les quals serà per fer-hi activitats de psicoestimulació i menjador i l’altra serà de repòs amb butaques, televisió, etc.

El Centre de Dia Josep Roqué i Castell demanarà al departament d’Acció Social i Ciutadana el concert d’una part de les places que s’ofereixen a la Unitat d’Atenció a les Demències.