← Altres notícies

Els centres hospitalaris d’Osona impulsen noves accions per lluitar contra el tabaquisme

• Osona contra el Càncer ha finançat uns monòlits que fan de cendrers a les entrades dels recintes hospitalaris
• Aquesta és la Setmana Mundial sense Tabac i avui se celebra un acte central a la sala d’actes de l’Hospital General de Vic

El Consorci Hospitalari de Vic, l’Hospital de la Santa Creu i Osona contra el Càncer han portat a terme en el decurs del darrer any noves accions per aconseguir que el diferents centre hospitalaris i residencials que gestionen a la comarca esdevinguin centres sense fum. La normativa fixa que, a banda dels espais assistencials tancats, tampoc no es pot fumar al conjunt del recinte hospitalari, encara que estigui a l’aire lliure.

D’acord amb la llei vigent, aquestes tres organitzacions que treballen per la salut i promouen els hàbits saludables a Osona porten a terme diferents iniciatives, entre les quals hi ha instal•lació de monòlits que fan de cendrers i que estan col•locats als accessos de l’Hospital General de Vic, Hospital de la Santa Creu, Hospital Sant Jaume de Manlleu i Clínica de Vic.  Aquests cendrers han estat dissenyats per Eumogràfic i properament se n’instal•laran dos mes al centre residencial El Nadal de Vic.

L’entitat Osona contra el Càncer ha tingut un paper determinant a l’aplicar les noves polítiques contra el tabaquisme amb la subvenció d’uns deu mil euros que ha permès actuar en l’àmbit de la sensibilització dels efectes nocius del tabac, una de les primeres causes de càncer.

Des de fa vuit anys es porten a terme accions per alliberar de fum de tabac els centres hospitalaris d’Osona en el marc d’una campanya que lidera l’Instut Català d’Oncologia i que ha aconseguit crear una xarxa de 53 hospitals d’aguts sense fum, a banda de deu hospitals sociosanitaris de tot Catalunya.

Les iniciatives d’Hospitals Sense Fum van més enllà d’aconseguir que no es fumi als centre assistencials, ja que també s’incideix sobre els propis professionals per tal de reduir el tabaquisme .

Avui, acte a contra el tabaquisme
Avui,a la 1 de la tarda, a la sala d’actes de l’Hospital General de Vic s’ha celebrat un acte promogut pel conjunt de les institucions que treballen a Osona en l’àmbit de la salut (SISO), en el decurs del qual el director del programa de control i provenció del tabaquisme, Dr. Esteve Saltó ha parlat dels aspectes que cal millorar de la llei per combatre el tabac.

Amb una vessant més distesa, l’actor Ramon Godino, que ha fet el paper de Rai a El Cor de la Ciutat i de Negre a Serrallonga ha exposat el seu “Sistema definitiu per deixar de fumar”. També s’han lliurat els premis als escolars que han participat al concurs Art Tabac. El lliurament ha anat a càrrec del Dr. Oriol Morera, del Sisitema Integrat de Salut d’Osona (SISO); Montserrat Freixer, d’Osona contra el Càncer i Joaquim Ralló, Caixa Manlleu. La guanyadora ha estat Anna Morales Sañé (2n curs de l’IES Taradell) pel treball “Deixa’l penjat!”.