← Altres notícies

La consellera Vergés visita la nova unitat de Salut Mental

Els nous espais combinen l'enfocament més innovador en l'atenció i tractament dels pacients ingressats per problemes psiquiàtrics i l'ús de l'arquitectura per crear espais de convivència segurs i terapèutics. Uns 230 pacients ingressaran cada any a la unitat per tractar-se d'una fase aguda relacionada amb un problema de salut mental.

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va visitar divendres a la tarda l'Hospital Universitari de Vic per conèixer la nova Unitat d'Hospitalització de pacients aguts i subaguts de Salut Mental. Era el primer cop que es presentaven en públic aquests nous espais -es posaran en funcionament a finals d'abril- on es combina la visió més innovadora en l'atenció i tractament dels pacients ingressats per problemes psiquiàtrics, amb una concepció arquitectònica basada en crear espais terapèutics, segurs i de convivència que n'afavoreixin la recuperació.

Durant la visita, els representants del Consorci Hospitalari de Vic i del Servei de Salut Mental van mostrar les instal·lacions i van explicar com funcionarà a nivell assistencial la nova unitat.

Seguretat i confort

A l'Hospital Universitari de Vic ingressen cada any unes 230 persones per tractar-se d'una fase aguda relacionada amb un problema de salut mental. L'estada mitjana a hospitalització és de quatre setmanes, tot i que oscil·la entre uns pocs dies (aguts) i diversos mesos (subaguts), i la seva recuperació continua després en els diferents recursos ambulatoris (hospital de dia, consultes, programes de seguiment...).

Per les característiques d'aquestes patologies, cal vetllar alhora tant per la seguretat com pel confort dels pacients. En aquest sentit, les noves instal·lacions disposen de més espai, més claror natural i la possibilitat de sortir a una gran terrassa exterior. Tot, mantenint les actuals mesures de control d'accés que garanteixen la confidencialitat i la seguretat.

Espais que afavoreixen la recuperació

Finançada pel Servei Català de la Salut, la nova unitat es va començar a construir a mitjans de l'any passat i ha suposat la reforma completa de la planta 7 de l'Hospital.

  • En conjunt, són més de 1.200 metres quadrats que inclouen:
  • Àrea de descans amb habitacions individuals i dobles, amb capacitat per a 22 pacients i espais comuns de relaxació
  • Àrea de convivència amb jardí interior, aquari, menjador i sales d'estar
  • Dues sales d'activitats i un gimnàs
  • Espai de trobada amb els familiars
  • Gran terrassa exterior
  • Control central d'infermeria amb visió perifèrica
  • Dependències per als professionals: despatxos, magatzem, habitació de guàrdia, office i sala de reunions
  • Control d'accessos compartimentat per àrees
  • Vestíbul, sala d'espera i armariets per a les visites

Participació de professionals, usuaris i familiars

El projecte de la nova Unitat d'Hospitalització de Salut Mental és fruit d'un procés participatiu per dissenyar un entorn pensat específicament per acollir i tractar aquest tipus de pacients. Primer, els professionals de Psiquiatria van treballar durant dos mesos per definir el pla funcional de la unitat -com havia de ser i d'organitzar-se l'assistència- i, a partir d'aquí, les característiques que havien de tenir els espais. Aquest projecte inicial es va explicar als pacients i associacions de familiars, que van aportar-hi millores a partir de la seva experiència. Una participació que es veu reflectida, també, en l'ambientació i retolació dels espais, creada amb la col·laboració dels usuaris de l'entitat Osonament.

Les properes setmanes, s'organitzaran jornades de portes obertes per mostrar les instal·lacions als professionals sanitaris de la comarca, usuaris i familiars. Està previst que els nous espais entrin en funcionament d'aquí a un mes, quan s'hi traslladarà l'activitat que ara es duu a terme a la unitat 3.1 de l'Hospital.

La gran terrassa interior és una de les millores més destacades de les noves instal·lacions
Els representants del CHV i del Servei de Salut Mental van mostrar la unitat i van explicar com funcionarà a nivell assistencial
Abans de la visita, la consellera es va reunir amb membres del Consell de Govern i la Direcció del Consorci Hospitalari de Vic