← Altres notícies

L’Hospital Universitari de Vic posa en marxa la nova Unitat d'Hospitalització de Salut Mental

Els nous espais combinen l'enfocament més innovador en l'atenció i tractament dels pacients ingressats per problemes psiquiàtrics i l'ús de l'arquitectura per crear espais de convivència segurs i terapèutics.

Aquest dilluns 29 d'abril, s'ha estrenat la nova Unitat d'Hospitalització de pacients aguts i subaguts de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic, que s'ubica a la setena planta de l'Hospital Universitari de Vic. Les obres, que van començar a mitjans de l'any passat i que han estat finançades pel Servei Català de la Salut, han suposat la reforma completa de tota la planta hospitalària.

Avui a primera hora del matí, tots els pacients psiquiàtrics ingressats -que fins ara estaven a la planta 3:1- ja s'han traslladat a les noves instal·lacions.

A l'Hospital Universitari de Vic ingressen cada any unes 230 persones per tractar-se d'una fase aguda relacionada amb un problema de salut mental. L'estada mitjana és de quatre setmanes, tot i que oscil·la entre uns pocs dies (aguts) i diversos mesos (subaguts), i la seva recuperació continua després en els diferents recursos ambulatoris: hospital de dia, consultes, programes de seguiment...

Per les característiques d'aquestes patologies, durant el temps que els pacients estan hospitalitzats cal vetllar alhora tant per la seva seguretat com pel seu confort. Les noves instal·lacions ocupen la totalitat de la planta 7 i disposen de més espai, més claror natural i la possibilitat de sortir a una gran terrassa exterior. Tot, mantenint les mesures de control d'accés que garanteixen la confidencialitat i la seguretat.

Espais que afavoreixen la recuperació

Els espais de la nova unitat combinen la visió més innovadora en l'atenció i tractament de les persones ingressades per problemes psiquiàtrics, amb una concepció arquitectònica basada en crear ambients terapèutics, segurs i de convivència que n'afavoreixin la recuperació. En conjunt, són més de 1.200 metres quadrats que inclouen:

  • Àrea de descans amb habitacions individuals i dobles, amb capacitat per a 22 pacients i espais comuns de relaxació
  • Àrea de convivència amb jardí interior, aquari, menjador i sales d'estar
  • Dues sales d'activitats i un gimnàs
  • Espai de trobada amb els familiars
  • Gran terrassa exterior
  • Control central d'infermeria amb visió perifèrica
  • Dependències per als professionals: despatxos, magatzem, habitació de guàrdia, office i sala de reunions
  • Control d'accessos compartimentat per àrees
  • Vestíbul, sala d'espera i armariets per a les visites

Professionals, usuaris i familiars participen en el disseny dels espais

La unitat de Salut Mental és fruit d'un procés participatiu per dissenyar un entorn pensat específicament per acollir i tractar aquest tipus de pacients. Primer, els professionals de Psiquiatria van definir com havia de ser i d'organitzar-se l'assistència -el pla funcional- i, a partir d'aquí, les característiques que havien de tenir els espais. Aquest projecte inicial es va explicar a pacients i familiars, que van aportar-hi millores des de la seva experiència. Una participació que es veu reflectida, també, en la retolació dels espais, creada amb la col·laboració dels usuaris d'Osonament. A principis d'abril, es van organitzar jornades de portes obertes per mostrar les noves instal·lacions a tots ells.