← Altres notícies

Petits canvis que us ajudaran a menjar millor

L'Agència de Salut Pública de Catalunya acaba d'editar una guia alimentària i diferents materials educatius amb consells precisos i clars per millorar l'alimentació.

La guia alimentària "Petits canvis per menjar millor" és una nova eina que incorpora consells, amb missatges breus i pràctics, sobre l'alimentació diària i que ha estat desenvolupada en el marc de l'estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable).

Els missatges s'estructuren en tres grans grups: sobre els aliments i les conductes que cal potenciar, els que cal reduir i aquells que convé canviar-ne la qualitat per tal de ser més saludables i respectuosos amb l'entorn. Aquests materials incorporen en cada apartat consells de promoció i consum responsable, de sostenibilitat i de reducció del malbaratament i també inclouen recomanacions per seguir una vida activa i social.

Pel que fa als aliments que cal menjar més, aquests són les fruites i les hortalisses, els llegums i la fruita seca, i també promoure la vida activa i social. Cal reduir el consum de sal i aliments salats, de sucres i aliments i begudes ensucrades, de carn vermella i processada i d'aliments ultraprocessats. Les opcions de canvi respecte d'altres tries menys saludables són l'aigua -enfront de les begudes ensucrades i begudes amb alcohol-, els aliments integrals -respecte dels produïts amb farines refinades-, l'oli d'oliva verge -en relació amb altres greixos-, i els aliments de temporada i de proximitat.

Professionals del món de la salut, l'alimentació i l'ensenyament a la presentació de la guia a la Sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic.