← Altres notícies

Els hospitals d’Osona i del Bages treballen amb l’atenció primària per millorar l’assistència al malalt oncològic

Aquest dijous a la tarda es va celebrar, a Món Sant Benet, la segona edició de les Jornades d’Oncologia a la Catalunya Central. Un dels principals objectius d'aquesta trobada professional va ser estrènyer els vincles de col·laboració entre l'atenció primària i hospitalària, del Bages i Osona, per poder millorar l’assistencia integral als malalts de càncer.

Aquestes jornades, que van ser organitzades conjuntament pel Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Althaia, amb la col·laboració de l'atenció primària de la Regió Sanitària Catalunya Central, van comptar amb la participació d’uns 200 professionals d’arreu de la Catalunya Central.

Els temes analitzats conjuntament s’havien treballat, de forma prèvia per part de professionals d’oncologia i de primària, els quals van detectar els principals aspectes que calia millorar. D’aquesta manera, es van poder presentar ponències molt pràctiques sobre qüestions que permetran oferir una millor atenció multidisciplinar al malalt oncològic. Concretament, es van abordar qüestions com el maneig de la toxicitat dels tractaments de càncer a primària, el diagnòstic precoç de les malalties fora dels programes de cribratge, la unitat de càncer familiar, el seguiment del malalt oncològic a primària i la coordinació de pal·liatius, també a primària.

Totes aquestes ponències també van servir perquè els equips de primària puguin ampliar els seus coneixements en l’atenció del malalt de càncer tenint en compte que, en molts casos, ells són el seu referent.


La sessió magistral de les jornades va anar a càrrec Dr. Josep Alfons Espinàs, coordinador de l’Oficina de cribratge de càncer del Pla Director d’Oncologia de Catalunya, qui va exposar el pla del cribratge de càncer colorectal, el seu procés d’implantació a Catalunya i concretament a les comarques del Bages i Osona, que es preveu per a finals d’aquest any.