← Altres notícies

L’Hospital Universitari de la Santa Creu estrena les noves instal·lacions d’atenció ambulatòria i de rehabilitació

El Consorci Hospitalari de Vic gestionarà tota l'activitat de Rehabilitació del sud d'Osona en el nou edifici annex.

L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic completa les obres d'ampliació i de modernització de les seves instal·lacions. A partir del dilluns 30 de setembre, tota la rehabilitació ambulatòria que fins ara es feia en tres centres diferents (HUV, CdV i HUSC) s'integrarà en la nova Àrea de Rehabilitació que gestionarà el CHV i estarà ubicada dins del nou edifici de 800 m2 annex a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic.

En paral·lel, aquest mes d'octubre també es completarà l'obertura de tota l'Àrea Ambulatòria (consultoris i l'Hospital de dia) de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, que ocuparà tots els espais de la planta baixa que s'han reformat de forma integral.

D'aquesta manera, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic dona per finalitzats els treballs d'ampliació i modernització de l'HUSC, que van començar el 2016. Les noves instal·lacions permetran millorar l'atenció als ciutadans i preparar el centre per donar resposta a les necessitats, actuals i futures, generades per l'envelliment de la població i per l'augment de les malalties cròniques. I és que Osona té avui 5.400 persones majors de 85 anys, més del doble que fa una dècada, i el col·lectiu de persones amb fragilitat moderada i avançada està en continu creixement.

La posada en marxa dels nous espais de l'Hospital s'ha fet de manera progressiva. Al maig ja es va obrir el parc públic que envolta l'Hospital i, al juliol, els accessos al nou edifici (vestíbul, recepció, ascensors i aparcament soterrat) i part de l'Àrea Ambulatòria.

Les obres -amb una actuació sobre més de 6.000 m2 de superfície construïda en total, 2.230 m2 dels quals són de reforma i ampliació de l'àrea assistencial- han suposat una inversió de 6,4 milions d'euros. El projecte arquitectònic ha anat a càrrec d'Albert Colomer i David Aceves i les enginyeries Egavic i Lavola.

Àrea Ambulatòria

S'ubica a la planta baixa de l'HUSC i compta amb una superfície de 786 m2, el doble que fins ara. Inclou tota l'activitat ambulatòria, el que suposa en aquests moments l'atenció a més de 1.400 persones anualment. A més, l'actuació ha permès reordenar aquesta àrea per passar de 4 a 13 consultoris i ampliar l'Hospital de dia:

  • Àrea consultoris: en aquests 13 consultoris s'ofereix atenció ambulatòria especialitzada com una eina de suport per a l'atenció primària i altres xarxes sanitàries, mitjançant equips d'avaluació integral per a diferents especialitats -geriatria, cures pal·liatives i atenció a pacients amb trastorns cognitius- per al diagnòstic clínic, tractament i disseny d'un pla d'intervenció global adaptat a les necessitats de la persona. Aquest espai ocupa 336 m2.
  • Hospital de Dia: ofereix tractaments ambulatoris a les persones que ho necessiten, ja sigui després d'haver-les donat d'alta d'un centre hospitalari o bé per evitar un ingrés prematur. Aquesta atenció sanitària es presta durant unes hores al dia, però sense necessitat d'haver d'ingressar. Cada any atén uns 550 malalts, amb quasi 10.000 sessions anuals. Aquest espai ocupa 450 m2.

Àrea de Rehabilitació

La nova àrea de Rehabilitació gestionada pel CHV s'ubica en un edifici annex a l'HUSC i té una extensió de 800 m2. Inclou tota l'activitat de Rehabilitació ambulatòria del sud d'Osona -tant la pública com la mutual-, la gestió de tota la rehabilitació domiciliària de la comarca, el servei de valoració de la discapacitat i la gestió administrativa de la dependència. Tots aquests serveis fins ara estaven repartits entre l'Hospital Universitari de Vic, la Clínica de Vic i l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. Compta amb un flux d'usuaris de més de 250 persones diàries (només a l'Àrea de Rehabilitació), i més de 50.000 sessions anuals.

Les millores en les instal·lacions han consistit en la substitució d'aparells antics per altres de més moderns i la incorporació de nova tecnologia -ecògrafs, ones de xoc, mecanoteràpia, etc-. Aquest projecte neix de la voluntat i acord entre el CHV i la FHSC d'avançar cap a un model integrat i assistencial també en l'àmbit de la rehabilitació a Osona i té els següents objectius:

  • Abordar els aspectes assistencials de la rehabilitació dins d'un concepte de salut integral.
  • Guanyar en qualitat de servei al ciutadà.
  • Millorar el desenvolupament personal i professional de l'equip humà.
  • Reordenar l'oferta de serveis per adequar-la a les necessitats de salut i a l'evolució previsible de la demanda.

Amb la integració total del Servei de Rehabilitació entre el CHV i la FHSC, Osona disposa de dues grans Unitats Ambulatòries de Rehabilitació: la UAR Vic, ubicada a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i que dona atenció a la població d'Osona Sud, i la UAR Manlleu, ubicada a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, que assumeix Osona Nord.

Vestíbul, accessos i cafeteria

Les noves instal·lacions també han permès dotar l'HUSC d'un nou vestíbul principal, una cafeteria i un nou eix d'ascensors que facilitarà accessibilitat dels pacients tot alliberant espais a l'interior. El vestíbul acull l'espai d'Interpretació Històrica, que mostra l'evolució dels més de set segles d'història de l'hospital i compta amb un petit recull de les troballes arqueològiques excavades durant les obres. La extensió d'aquest espai és de 484 m2. El nou eix vertical a l'edifici (d'uns 160 m2) incorpora dos nous ascensors per accedir a les plantes d'hospitalització.

Urbanització de l'entorn i parc públic

La modernització de les instal·lacions han inclòs la urbanització de l'entorn i el parc públic, amb 5.489 m2 (Parc urbà 5.221 m2 i rampes pàrking 268 m2). El gran parc públic ha suposat una gran millora urbanística per als veïns del barri amb un entorn verd, amable i obert a tothom (2.035 m2 de gespa), la ordenació de la circulació i l'accessibilitat a l'Hospital, i la col·locació del banc públic més llarg de la ciutat (250 metres lineals en total, dels que un en fa 76 metres).

Aparcament públic soterrat

A sota del parc s'hi troba un aparcament públic soterrat de 3.958,4 m2 amb 140 places d'aparcament per a cotxes i 13 per a motos. Totes les places són de rotació i estan obertes al públic en general. L'aparcament té accés directe a l'hospital i està adaptat per a persones amb problemes de mobilitat.