← Altres notícies

L’oncòleg Francesc Xavier Bosch, de gran prestigi internacional, obre demà el curs acadèmic al Consorci Hospitalari de Vic

Francesc Xavier Bosch, un dels investigadors catalans amb més reputació internacional i director del Programa en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) serà l’encarregat de pronunciar demà, a la 1 del migdia, la conferència magistral d’inici del curs acadèmic del Consorci Hospitalari de Vic sobre “Les noves opcions preventives pel càncer genital”.

En el decurs d’aquest acte, que se celebrarà a la sala d’actes de l’Hospital General de Vic es lliuraran, entre els professionals de la institució, els premis “Millors publicacions 2009”, “Millor comunicació 2009”, “Premi Desenvolupament Innovació 2009-2010” i “Segon concurs de protecció de dades personals”.
Aquest destacat oncòleg ha estat el darrer guardonat amb el Premi de la Fundació Catalana per a la Investigació i la Innovació com ha reconeixement als seus estudis, entre els quals el que ha estat essencial per demostrar la relació entre el virus del papiloma humà i el càncer genital femení. També és important la seva aportació per la prevenció del càncer de fetge mitjançant l’ús de vacunes contra el Virus de l’Hepatitis B (VHB) a l’Àfrica rural.
El Dr. Bosch ha estat al capdavant d’organitzacions d’àmbit internacional com  a director executiu del Centre d’Informació sobre VPH i Càncer Cervical de l’Organització Mundial de la Salut/Institut Català d’Oncologia.


El perfil del Dr. Bosch
L’oncòleg i epidemiòleg Francesc Xavier Bosch i José (Barcelona, 1947) és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Membre actiu de l’escenari internacional de la recerca en la relació entre virus i càncer, ha investigat durant 12 anys a centres de recerca dels Estats Units, França i Gran Bretanya i ha desenvolupat estudis de camp a més de 35 països d’arreu el món.
Bosch va ser incitador i promotor dels primers estudis epidemiològics que van demostrar la relació causal entre VPH i el càncer cervical, va establir el paper de cofactors per la carcinogènesi en dones VPH positives i va determinar el guió per a la identificació de les variacions internacionals dels tipus de VPH en el càncer genital  i algunes de les seves principals variants.
Els seus estudis han estat àmpliament reconeguts per la comunitat científica internacional i són referències clau en aquest camp. El grup dirigit pel Dr. Bosch participa en els assaigs sobre vacunes VPH i interactua regularment amb altres grups i consells d’experts. Igualment, va formar part dels esforços inicials per a la demostració de l’eficàcia de la vacuna de l’hepatitis B per a la prevenció del càncer de fetge al sud-est asiàtic i l’Àfrica.