← Altres notícies

Ja està disponible la calculadora de la fragilitat

Des d'aquest mes de febrer, ja està disponible la versió en format calculadora de l'Índex Fràgil-VIG que permet calcular de forma pràctica i automàtica el grau de fragilitat dels pacients crònics complexos i avançats.

La calculadora, que acaba de sortir a la llum i que es pot descarregar de forma gratuïta a la web del Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central, funciona mitjançant un arxiu Excel interactiu. El professional de l'àmbit de la Geriatria i les Cures Pal·liatives només ha d'observar 22 variables relacionades amb els dèficits funcionals del pacient. A mesura que introdueix els resultats, la calculadora mesura de forma simultània l'índex de fragilitat fins a obtenir un valor final que categoritza l'estat de salut del pacient segons si té fragilitat inicial, intermèdia, avançada o absent.

Amb aquesta nova calculadora, l'Índex Fràgil-VIG (Índex de Fragilitat basat en la Valoració Integral Geriàtrica) fa un nou pas amb l'objectiu de facilitar la seva utilització per part dels professionals. En endavant, serà molt més senzill calcular el grau de fragilitat d'una persona i, per tant, consolidar l'aplicació de l'índex com a instrument clau en l'activitat diària dels centres assistencials.

L'Índex Fràgil-VIG es va desenvolupar ja fa uns anys íntegrament a Osona per part dels professionals del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i actualment s'està utilitzant en la pràctica clínica a més de 30 centres de tota Espanya i a països com Portugal, Itàlia, Argentina i Mèxic.

En les primeres 72 hores des de la publicació en obert, la calculadora va tenir més de 750 descàrregues d'arreu del món. Està disponible en català, castellà i anglès. Properament, sortirà a la llum també una aplicació per poder utilitzar la calculadora des d'un dispositiu mòbil.