← Altres notícies

El CHV introdueix una nova tècnica estètica per a les dones a qui se’ls ha extirpat un pit

L'Hospital Universitari de Vic és dels primers hospitals públics de Catalunya en oferir la tècnica de micropigmentació del mugró per a les dones que es troben en la fase final de reconstrucció mamària post oncològica.

Quan una dona ha de ser operada de càncer de mama i se li extirpa el pit a través d'una mastectomia, pot optar a la reconstrucció mamària post oncològica. L'última fase d'aquest procediment és la micropigmentació, que consisteix en implantar pigments per retornar a l'arèola i el mugró el seu color el màxim de natural possible. Fins ara, les pacients que volien completar el procés de cirurgia oncoplàstica amb la micropigmentació havien d'acudir a una clínica privada, ja que la tècnica no estava inclosa dins la cartera de serveis de la sanitat pública catalana.

Properament, el Consorci Hospitalari de Vic podrà oferir la micropigmentació de forma gratuïta a totes les dones mastectomitzades. D'una banda, perquè el Ministerio de Sanidad ha aprovat incorporar aquesta tècnica dins la cartera bàsica de serveis del Sistema Nacional de Salud i, de l'altra, perquè el CHV comptarà amb el coneixement i la infraestructura per poder-la dur a terme. Els diners recollits l'any passat amb la caminada solidària dels Mossos d'Esquadra de la Catalunya Central s'han destinat enguany a la compra de l'aparell de micropigmentació i a formar una professional de la Unitat de Patologia Mamària del CHV perquè pugui realitzar aquesta tècnica a les pacients.

Es calcula que la micropigmentació de cada arèola requereix dues sessions de 60 minuts cadascuna. Serà la mateixa infermera encarregada de les cures postoperatòries, qui ja manté una estreta relació amb les pacients, qui implementarà aquesta novetat, després d'haver realitzat un curs previ i específic per personal mèdic sobre aquesta tècnica.

Bona part dels hospitals compten amb equips multidisciplinaris dedicats a l'abordatge del càncer de mama. L'Hospital Universitari de Vic compta amb la Unitat de Patologia Mamària des del 2001 -reorganitzada el 2007-, a través de la qual es pot diagnosticar i tractar aquest tumor específic. Aplega especialistes mèdics i infermers de diferents disciplines -ginecologia, oncologia, cirurgia, radiologia- fins i tot psicòlegs, farmacèutics, dietistes, entre d'altres, que permeten fer un tractament íntegre de la patologia.

A la nostra Unitat de Patologia Mamària del CHV, l'any 2018, es van realitzar un total de 31 procediments de mastectomia, vuit de les quals van ser sotmeses després a la reconstrucció de mugró, és a dir, aproximadament el 25%. Un percentatge que a partir d'ara pot incrementar-se ja que es treballarà perquè totes les dones que entrin al Consorci Hospitalari de Vic amb càncer de mama puguin posar punt final a la malaltia amb tot el procés finalitzat, inclosa la micropigmentació de l'arèola i el mugró.

Amb el lema 'Dona color a la teva autoestima', la cirurgiana del CHV, Maria Saladich, que també és il·lustradora, ha realitzat aquest dibuix per visibilitat alguns dels beneficis que pot aportar la introducció d'aquesta nova tècnica